A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagy balhé várható ma az Országgyűlésben


Ma kezdődik a nemzeti szuverenitás védelmével kapcsolatos törvényjavaslat általános vitája az Országgyűlésben, ahol a képviselők reggel nyolckor napirend előtti felszólalásokkal kezdik a napot. Ezután, a parlament honlapján olvasható tájékoztatás szerint együttes általános vitát tartanak a kormányoldal által benyújtott három, a nemzeti szuverenitás védelmével kapcsolatos javaslatról.


A kormány kezdeményezte az alaptörvény tizenkettedik módosítását, amelynek értelmében az alkotmányos önazonosság védelme érdekében egy független szerv jön létre. Az alkotmány módosításával lehetővé válik, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak alapvető jogait és kötelezettségeit a kormány törvény helyett kormányrendeletben szabályozza.
A digitális állampolgársággal kapcsolatban az alkotmánymódosítás rögzíti, hogy az ügyek digitális intézéséhez az állam mindenki számára egy egyedi, tartós azonosítót biztosít, amely általánosan használható, és mindenki önként döntheti el, hogy használja-e.

Ismert, a fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslat elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szervként hozná létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt.

A szervezet feladata lesz, hogy feltárja és vizsgálja a más állam, külföldi szerv, szervezet érdekében végzett érdekképviseleti, dezinformációs, valamint az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységeket – ha azok Magyarország szuverenitását sérthetik vagy veszélyeztethetik –, valamint azon szervezeteket, amelyek külföldről támogatott tevékenysége a választások, illetve a választói akarat befolyásolására vagy ilyen tevékenységek támogatására irányul.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal új fejezetet kapna a központi költségvetésben, ezért tárgyalja az Országgyűlés a központi költségvetés címrendjének a Szuverenitásvédelmi Hivatallal összefüggő módosítását.

Szintén kormánypárti képviselők kezdeményezték a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását.

Az előterjesztés szigorítani javasolja a fiatalkorúak dohánytermékkel történő kiszolgálásának szankcióit, továbbá szabályozná az izolált vagy távoli beruházási területeken dolgozó munkavállalók hozzáférését a dohánytermékekhez.

A mai nap kerül az Országgyűlés elé a KDNP-s képviselők azon javaslata is, mely a gyermek után járó pótszabadság biztosításának feltételeivel összefüggésben a munka törvénykönyvét módosítaná. Ha az előterjesztést elfogadják, a gyermekek után járó pótszabadságot – bizonyos megszorításokkal – a munkáltató a munkavállaló által megjelölt időpontban lesz köteles kiadni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések