A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyarország mindaddig blokkolja az EU-csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, amíg nem törlik el a nyelvtörvényt


Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország addig blokkolja az Ukrajnával folytatott uniós csatlakozási tárgyalásokat, amíg nem teljesítik az oktatás nyelvére vonatkozó követeléseiket.

Ezt Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója mondta a NOS-nak adott interjúban.
Szerinte "Magyarország mindig is támogatta Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz", de az új nyelvtörvény miatt megváltozott a hozzáállás.

"Magyarország álláspontja teljesen egyértelmű: amíg ez a törvény létezik, addig nem lehet az ukránokkal az Európai Unióba való integrációról tárgyalni. Addig blokkolni fogunk, amíg a probléma meg nem oldódik. Az új törvények elviselhetetlenné tették az ukrajnai magyarok életét. Ezt nem tudjuk eltűrni"

- mondta Orbán. 

Mint ismert, az új törvény minden kisebbséget arra kötelez, hogy az oktatás legalább 70 százalékát ukrán nyelven kapja meg.

Az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen ezen a héten javasolja majd a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával. Egy sajtótájékoztatón von der Leyen dicsérte Ukrajnát az általa tett lépésekért, de hangsúlyozta, hogy még dolgoznia kell a korrupció elleni küzdelem és a kisebbségi jogok védelme terén.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések