A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kulabá: a partnerekkel azon dolgozunk, hogy Magyarország ne tudja megvétózni Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásait

Ukrajna a partnereivel együtt azon dolgozik, hogy Magyarország ne vétózhassa meg a jövőbeni uniós csatlakozási tárgyalásokat – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter az ukrán televízió kedd esti műsorában, számolt be az rbc.ua hírportál nyomán a politic.karpat.in.ua.

A jelentés szerint az ukrán diplomácia vezetője az ukrán televízió non-stop háborús adásában felidézte a 2016-os holland népszavazást, amelyen a hollandok Ukrajna európai uniós társult tagsága ellen szavaztak. Mint megjegyezte, akkor úgy tűnt, Ukrajna EU-csatlakozásának ezzel vége. Azonban olyan diplomáciai megoldásokat találtak, amelyek lehetővé tették a tovább lépést – mutatott rá.

„Azon dolgozunk, hogy minden előttünk álló kihívásra diplomáciai megoldást találjunk. Tavaly óta az elnök teljes csapata bebizonyította, hogy találunk ilyen megoldásokat. De nem megyek bele a részletekbe” – mondta a külügyminiszter. Mint jelezte, jelenleg is folynak a tárgyalások az EU Tanácsában elért konszenzusról és Magyarország álláspontjáról Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban.

„Magyarország álláspontja nem egyszerű. A jó hír az, hogy az EU-ban általános a felfogás, hogy Ukrajna megérdemelte a tárgyalások megkezdését, megérdemelte a reformjaival, a fennmaradásáért folytatott küzdelmével és értékeivel.

De mindig van valaki, aki megpróbálja a helyzetet a saját érdekei szerint kihasználni”

– tette hozzá.

Az ukrán diplomácia vezetője szerint Magyarországgal jelenleg nem csak Ukrajna, hanem más európai partnerek is tárgyalnak. „A mai napon kollégáimmal megbeszéléseket folytattunk arról, hogy ki milyen kommunikációt és hogyan valósít meg” – hangsúlyozta Dmitro Kuleba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések