A csodaszép, kissé fanyar édesség pofonegyszerűen összedobható, kezdőknek is sikerülni fog.
A világ egyik legismertebb desszertje a tiramisu. A hagyományos recept ma már sokféle változatban készülhet, érdemes a gyümölcsös verziót is kipróbálni, vagy palacsinta, torta vagy muffin formájában elkészíteni a finomságot. Mi most egy poharasat mutatunk, melynek különlegessége, hogy nincs benne kávé, az erőteljes aroma helyett a citrom fanyar íze az úr.
Hozzávalók
Tiramisu:
👉 4 darab tojás
👉 10 dkg cukor
👉 4 darab citrom reszelt héja és leve
👉 15 dkg habtejszín
👉 2 ek vaníliakivonat
👉 20 dkg mascarpone
👉 1 dl víz
👉 5 dkg porcukor
👉 szükség szerint babapiskóta/piskóta (kb. 12 db)
Díszítés:
👉 citrom reszelt héja ízlés szerint
👉 mentalevél ízlés szerint
👉 citromkarika ízlés szerint
👉 tejszínhab ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, a fehérjét pedig verjük kemény habbá.
A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki.
A habtejszínt a vaníliakivonattal verjük kemény habbá.
A mascarponéhoz keverjük hozzá a reszelt citromhéjat és a tojássárgás keveréket. Ezután forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot és a habtejszínt.
Egy edénybe mérjük bele a vizet, és adjuk hozzá a citrom facsart levét és a porcukrot, majd forraljuk egybe.
A babapiskotát készítsük elő, vagy a házilag készített piskótát, amit szúrjunk ki formára, vagy vágjuk fel úgy, hogy beleférjen a pohárba.
Vegyünk elő egy poharat, amelybe tegyünk 2-3 evőkanállal a krémből. Ezután a piskótát mártsuk a citromos szirupba, majd tegyük a krémre. A piskóta tetejére jöhet egy újabb adag krém, majd ismételjük a folyamatot (krém, mártott piskóta) addig, amíg a pohár megtelik. Az utolsó réteg a krém legyen, melynek a tetejére díszítésként jöhet a citrom reszelt héja, menta, egy szép szelet citromkarika, vagy tejszínhabbal is megkoronázható az édesség.
0 Megjegyzések