A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Izgulhat Gyurcsány, Varjú László elveszítheti az országgyűlési mandátumát


Óriási a tét Varju László és a Gyurcsány-párt számára a DK alelnökének november 15-én kezdődő büntetőperében. Amennyiben a Fővárosi Ítélőtáblán jogerősen elítélik Varjut, a vonatkozó törvény értelmében nem lehet tovább országgyűlési képviselő. Az alaptörvény és az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény is kimondja: bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt személy nem lehet tovább képviselő.

Jogerős ítélet esetén megszűnhet a parlamenti mandátuma Varju Lászlónak, a Demokratikus Koalíció alelnökének. Varju, akit Gyurcsány Ferenc felesége  energia- és rezsiügyi árnyékminiszternek nevezett ki, november 15-én áll bírája elé a Fővárosi Ítélőtáblán. Ahol ha jogerősen elítélik, a vonatkozó törvény értelmében, megszűnik az országgyűlési képviselői mandátuma.

Az alaptörvény és az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény is kimondja: bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt személy nem lehet tovább képviselő.

BŰNCSELEKMÉNYEK ELKÖVETÉSÉVEL VÁDOLJÁK VARJU LÁSZLÓT

A vádemelések közül kettő a baloldali politikusok 2018-as tragikomikus MTVA-ostromához, egy pedig a szintén négy évvel ezelőtti parlamenti választáshoz kapcsolódik, amely előtt Varju pénzzel és zsarolással akarta visszalépésre bírni az egyik ellenfelét.

Felejthetetlen pillanatokat okoztak a baloldali képviselők amikor 2018-ban betörtek és együtt balhéztak az MTVA székházban, egyikőjük azonban, mégpedig a DK-s Varju László az egyik biztonsági őrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülést is okozott. Ugyanebben az évben pedig egy függetlenként induló képviselő-jelöltet próbált megvesztegetni annak érdekében, hogy visszalépjen az indulástól. Bár a bíróságon Varju ügyvédje a lehetetlent is megpróbálta megmagyarázni, a bíróság ennek ellenére bűnösnek mondta ki a képviselőt, akinek 900 ezer forintot kell fizetnie és a perköltséget, ami 474 ezer forint. A képviselő és az ügyészség is fellebbez az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség súlyosbításért – szabadságvesztés kiszabásáért –, a védelem és a vádlott felmentésért fellebbezett az ítélet ellen. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség előterjesztett másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta, egyben kezdeményezte a védelmi fellebbezések elutasítását.

PÉNZBÜNTETÉSNÉL SÚLYOSABB ÍTÉLETET AKAR A FELLEBBVITELI FŐÜGYÉSZSÉG

A megállapított ítéleti tényállás lényege szerint a vádlott 2018 februárjában egy budapesti országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy másik jelöltnek anyagi juttatást ígért azért, ha javára visszalép. A másik vádpont szerint 2018. december 17-én a vádlott több képviselőtársával bement a köztévé Kunigunda utcai székházába, ahol összeszólalkozott a közforgalom elől elzárt épületrészt védő biztonsági őrökkel. Fizikai ellenállást tanúsított, amikor a közintézményből ki akarták vezetni. Ennek során a földre esett, belekapaszkodott egy őr lábszárába, aki ennek következtében hanyatt esett, de nem sérült meg.

A másodfokú eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések