A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így készítettek rétestésztát a régi asszonyok: a házinak nincs párja


Nézd meg, hogyan készíthetsz te is rétestésztát házilag!


Bár a boltban kapható rétestészta segítségével pofonegyszerűen készíthetsz sütiket, érdemes egyszer a hagyományos, házi változatot is kipróbálnod. A jó eredmény érdekében réteslisztet használj, a tésztába pedig lehetőleg sertészsírt tegyél. Ha ettől idegenkedsz, egy kicsit több vajjal is készítheted. A kész tésztát töltheted mákkal, almával, túróval, káposztával, vagy amivel szeretnéd.

Hozzávalók 8 személyre

👉 50 dkg rétesliszt + a szóráshoz
👉 5 dkg zsír (vagy 6 dkg vaj)
👉 2.5 dl langyos víz
👉 1 tojás
👉 1 kávéskanál só
👉 1 kávéskanál ecet
👉 olvasztott zsír a kenéshez

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba. A közepébe az ujjaiddal vájj mélyedést, ebbe tedd először a zsírt, utána a tojást, és morzsold el. A vízben oldd fel a sót és az ecetet, add a liszthez, és jól dolgozd ki a tésztát. Legalább 15-20 percig gyúrd, amíg teljesen csomómentessé válik. Ekkor formázz belőle cipót. Tedd liszttel megszórt konyharuhára, a tetejét kend meg olvasztott zsírral, fedd le egy másik konyharuhával, és így pihentesd 45 percig.

A pihentetési idő végén a konyhaasztalt fedd le egy tiszta terítővel. Szórd meg liszttel, erre tedd a tésztát, és kezdd el nyújtani. Először sodrófával nyújtsd, utána a kézfejeddel, végül szép sorban a kezeddel húzogasd minden oldalát papírvékonyra. Bár a cél az, hogy ne lyukadjon ki a tészta, akkor sem kell elkeseredni, ha ez mégis megtörténik, a rétes így is finom lesz. A tészta akkor jó, ha már olyan vékony, hogy átlátszik. A vastag széleit vágd le.

Ha van kedved, ezeket gyúrd össze, és szintén nyújtsd ki. A kinyújtott tésztát kend meg olvasztott zsírral, oszd el rajta egyenletesen a tölteléket, és tekerd fel. Vágd akkora rudakra, hogy egy gáztepsiben egymás mellett elférjenek. Tedd őket a sütőpapírral bélelt tepsibe, és 200 fokon nagyjából fél óra alatt süsd készre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések