A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Euroactiv: a csehek az oroszellenes szankciók enyhítését kérték az Európai Uniótól

Csehország arra kérte az Európai Uniót, hogy mentesítse az orosz acélexportot a szankciók alól, mivel az ország nem tud helyettesítő terméket találni – jelentette kedden az Euroactiv.

Az uniós ország jelenleg kedvezményesen importál vastag acéllemezeket az orosz fémipari óriás, a Novolipetsk Metallurgiai Üzemtől. A meglévő szerződés azonban 2024 végén lejár, ami válsággal fenyegeti a kulcsfontosságú cseh iparágakat, például az építőipart és az autógyártást. Az ország acélfogyasztása évente mintegy 500 ezer tonna körül mozog – írja a lap.

A jelenlegi helyzetben az építőiparban, például a hídépítésben nem tudunk nélkülözni

– mondta Jozef Sikela ipari és kereskedelmi miniszter hétfőn újságíróknak.

Sikela megerősítette, hogy az acélipar képviselőivel folytatott konzultációkat követően Prága a brüsszeli Európai Tanácsnál mentességet kért az orosz acélszállításokra vonatkozóan. A tisztviselő kifejtette, hogy ez a nehéz acéllemezek behozatalára vonatkozna.

“Szilárdan hiszem, hogy a szankcióknak elsősorban annak kell ártaniuk, aki ellen irányulnak, és nem annak, aki alkalmazza őket”

– tette hozzá a tisztviselő.

Sikela megjegyezte, hogy Csehország más megoldásokat keres, de eddig nem sikerült pótolni az orosz szállítást. Jelenleg a világon csak néhány gyártó gyárt nehézacéllemezeket.

Az Euroactiv jelentése szerint Olaszország és Belgium is szorgalmazza, hogy az EU oldja fel az orosz acélszállításokra vonatkozó korlátozásokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések