A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dráma: Több mint 60 magyar transznemű fordult a strasbourgi bírósághoz


Hatvanegy magyar transznemű ad be keresetet "a nem jogi elismerésének visszaállítása érdekében" az Emberi Jogok Európai Bíróságához, közölte a Háttér Társaság a Soros-blog hasábjain.

A Soros-szervezet pénteki közleményében picsogja: a magyar Országgyűlés „2020 tavaszán, a COVID járvány kellős közepén, egy salátatörvénybe rejtve, bármiféle társadalmi vita nélkül megtiltotta a nem jogi elismerését a transznemű és interszex embereknek.”

„2020. május 29-ét követően ezért az egyesületünk által képviselt ügyfelek egyikének sem volt lehetősége kérni nemének jogi elismerését, illetve ehhez kapcsolódóan kezdeményezni a nevének megváltoztatását, bár mindannyian rendelkeznek a transzneműségét megállapító szakorvosi véleményekkel. A társadalmi valóságuk és a hivatalos dokumentumaik közötti ellentmondás miatt mindennapjaikban folyamatosan arra kényszerülnek, hogy a magánéletük legintimebb szférájához tartozó információt osszanak meg a munkavállalás, egy igazoltatás, vagy akár egy bankkártyás fizetés során is, így az emberi méltóságot sértő, megalázó helyzetekben kell magyarázkodniuk nemi identitásuk miatt” - írják.

A hatályos magyar szabályozás szerint ellentétben áll az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával, ami már 2002-ben egyezménysértőnek ítélte azt a tagállami szabályozást, amely "a nemi hovatartozást pusztán biológiai szempontok" szerint határozta meg. Polgári Eszter, a Háttér Társaság Jogi Programjának vezetője szerint „a nem jogi elismerésének hiánya egy olyan, számos embert érintő strukturális probléma, amely szisztematikusan megfosztja a transz embereket az alapvető jogaiktól.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések