A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Borrell: november 15-én benyújtjuk a tizenkettedik szankciós csomagot


Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy november 15-én benyújtja az EU Tanácsának jóváhagyásra az oroszellenes szankciók 12. csomagját – közölte Josep Borrell, az EU diplomáciai szolgálatának vezetője az EU Tanács külügyminiszteri szintű ülését követő sajtótájékoztatón.

Megjegyezte, hogy az új csomag tartalmazni fogja az orosz gyémántok értékesítésének tilalmát.

“Befejezzük a 12. szankciócsomaggal kapcsolatos munkát. <…> Ez a szankciócsomag új exporttilalmakat fog tartalmazni, többek között az [orosz] gyémántok exportjára, az olajárplafon szigorítására irányuló intézkedéseket, hogy csökkenjenek azok a bevételek, amelyeket Oroszország az olaj eladásából szerez, nem nekünk, hanem másoknak, a kijátszás elleni küzdelmet, és, mint mondtam, a gyémántok tilalmát” – mondta Borrell.

Elmondása szerint ez a csomag tartalmazza majd a szankciókról szóló határozatot, valamint az EU Tanácsának javaslatait, amelyeket az uniós országoknak el kell fogadniuk ahhoz, hogy a 12. szankciócsomagot alkalmazni tudják. Ezekről a javaslatokról az Európai Bizottság szerdára tervezett ülésén kell megállapodni, majd ezt követően az EU Tanács elé terjesztik jóváhagyásra.

Az Európai Unió által Oroszországgal szemben bevezetett tiltó intézkedések mennyisége rekordot dönt a közösség történetében. A szankciós korlátozások érintik az orosz gazdaság valamennyi ágazatát, nem is beszélve a több mint 1500 magánszemélyt és jogi személyt tartalmazó feketelistáról, amellyel az európai üzleti életnek tilos bármilyen kapcsolatot tartani. A listán szereplők az EU-ba való belépést is megtiltják, vagyonukat pedig befagyasztották.

Mint európai szakértők megjegyzik, már nem beszélhetünk egyedi tiltó intézkedésekről, hanem valójában az európai országok Oroszország teljes gazdasági és kereskedelmi blokádjára tett kísérletről van szó.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések