A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bloomberg: Magyarország előrelépett az EU által megkövetelt reformok terén


Matusik Tamás, az Országos Bírói Tanács elnöke szerint a magyar kormány teljesítette az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére tett ígéretét az EU felé. A Bloomberg cikke szerint a Matusik által vezetett testület olyan bírákból áll, akik összeütközésbe kerültek az Orbán Viktor által kinevezett bíráikkal, és most megerősödik a törvénymódosítások után.


Matusik úgy fogalmazott, hogy már „nincs háborús helyzet” a szélesebb körű igazságügyi végrehajtó szervekkel, míg a testület szóvivője, Abert János, aki szintén bíró, „valódi előrelépésnek” nevezte az új jogszabályokat. A két bíró figyelmeztetett arra, hogy az igazságügyi reform jóváhagyása nem jelenti azt, hogy Magyarország teljesíti az uniós pénzek felszabadításához szükséges kritériumokat. 

Orbán számára a finanszírozás lehívása jelentős győzelem lenne – tette hozzá a cikk. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn Budapesten találkozott a magyar miniszterelnökkel. A látogatásra nem sokkal azután került sor, hogy a magyar kormány EU-ellenes plakátkampányt indított és „szuverenitásvédelmi” törvényt vezetett be az állítólagos külföldi befolyás ellen. Orbán blokk elleni kritikái ellenére közeleg a megállapodás a befagyasztott uniós forrásokról. Az Európai Bizottság jelenleg tárgyalásokat folytat Magyarországgal a végső részletek tisztázása érdekében, és az igazságszolgáltatással kapcsolatos mérföldkövekről várhatóan még az év vége előtt döntés születik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések