A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az év eleje óta több mint 145 ezer menedékkérő érkezett Olaszországba


Az év eleje óta több mint 145 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba, a tavalyi év ugyanazon időszakában mért valamivel több mint 88 ezerrel szemben – közölte Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter keddi parlamenti felszólalásában. Az év eleje óta 14 400 felnőtt kísérő nélküli kis- vagy fiatalkorú migráns érkezett Olaszországba, ami majdnem 44 százalékkal több a tavalyinál. 88 százalékuk fiú, többségében 16 és 17 évesek – ismertette a miniszter a legfrissebb migrációs adatokat.

Matteo Piantedosi a római parlament schengeni bizottságában elmondta, hogy jelenleg több mint 141 ezren vannak a különböző táborokban: közel 106 ezer ember az úgynevezett rendkívüli befogadóközpontokban tartózkodik (Cas), melyekben többnyire nemzetközi védelmi kérelmük elbírálására várnak, 1200-an a regisztrációs központokban (hotspot), további 34 ezren pedig az az önkormányzatok által működtetett integrált befogadási rendszerben (Sai) találtak elhelyezésre. A Sai-hálózathoz eddig háromezer olasz város és település csatlakozott.

A belügyi tárca vezetője hangoztatta, hogy az a két olasz fennhatóságú migránstábor, amelyet Giorgia Meloni miniszterelnök hétfői bejelentése szerint jövő tavaszig akarnak megnyitni Albániában, mindenekelőtt a bevándorlók azonosítását szolgálja. Olyan táborok lesznek, mint amilyen jelenleg a szicíliai Pozzallóban és Modicában működik, ahol a biztonságos országokból érkezőket tartják vissza menedékkérelmük elbírálásáig – mondta Piantedosi. A miniszter hangsúlyozta, hogy a balkáni térségben történelmileg erősnek számít az iszlám jelenléte, és az utóbbi években a balkáni országokon keresztül jöttek a közel-keleti harcterekről Európába tartó harcosok.

Olyan személyekről és csoportokról van szó, amelyek ma is veszélyt jelentenek a biztonságra Közép-Európában éppúgy, mint Olaszországban

– hangoztatta Piantedosi. Hozzátette, hogy titkosszolgálati adatok szerint a szíriai és iraki háborúhoz nagy számban csatlakoztak idegen harcosok Koszovóból, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából, és kisebb számban Albániából is. Számukat több mint ezerre teszik, és négyszázról tudják, hogy már visszatértek a balkáni térség országaiba. A miniszter kiemelte, hogy harcban képzett katonákról van szó, akiknek erős kapcsolata van a többi európai államban élő balkáni vagy muszlim diaszpórával.

Jelenleg nincsen információnk konkrét terrorveszélyről Olaszország területén, de a nemzetközi politikai feszültség továbbra is kiemelt készültséget igényel, mivel a terrorizmus gyakran felszín alatt terjed és nehezen ellenőrizhető

– mondta Piantedosi. A belügyminiszter közölte, hogy az év eleje óta közel négyezer külföldi állampolgárt utasítottak ki Olaszországból.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések