A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Áll a bál: a nyugati haladár újságírók tudhattak arról, hogy a Hamász meg fogják támadni Izraelt


Egy izraeli jelentés szerint néhány újságíró előre értesült volt arról, hogy mi fog történni. Az érintett médiumok tagadnak. 

Súlyos váddal állt elő Izrael a Gázai övezetben dolgozó médiumok kapcsán. Izrael kommunikációs minisztere azt vádolja négy szabadúszó, Gázában tevékenykedő újságírót, akik nyugati médiumokkal dolgoztak együtt, hogy tudtak arról, hogy a Hamasz támadni fog Izraelre – írta meg a BBC.

Egy izraeli jelentés szerint néhány újságíró előre értesült volt arról, hogy mi fog történni. Az érintett médiumok tagadnak.

Shlomo Karhi miniszter a Reutersnek, az AP-nek, a CNN-nek és a New York Timesnak címezve azt mondta, hogy „a lapok szervezetében lévő egyes személyek előzetesen tudtak ezekről a borzalmas cselekedetekről”. A megvádolt médiumok egyöntetűen elutasították, hogy a bármilyen előzetes tudásuk lett volna a támadásokról.

– tette hozzá a New York Times.

Shlomo Karhi szerint azonban támadás pont akkor történt, amikor a fotósok jelen is jelen voltak, azt nyilatkozta, hogy „ezeket a borzalmakat dokumentálva, gyakorlatilag ők is résztvevőkké válnak ebben a rémséges eseményben”. Benny Gantz, Izrael háborús kabinetének tagja, azt mondta, hogy a fotóriportereket terroristáknak kellene kezelni, ha bebizonyosodik, hogy tudtak a 2023. október 7-i támadásokról.

Az érintett médiumok egyöntetűen tagadnak

A Reuters, az AP, a CNN és a New York Times közleményeket adtak ki, amelyek szerint nem volt előre egyeztetve a fotósokkal a fényképek szolgáltatásáról.

– áll az ügynökség közleményében, hozzátéve, hogy már nem dolgozik együtt az egyik újságíróval, Hassan Eslaiah-val, akit korábban egy képen láttak a Hamász gázai vezetőjével, Yahya Sinwarral. A CNN is bejelentette, hogy felfüggeszti kapcsolatát Eslaiah-val.

A hálózat hozzátette, hogy nem volt előzetes tudomása a támadásokról. A New York Times eközben az állításokat „hamisnak és felháborítónak” nevezte.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések