A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A választási szabályok módosítását kezdeményezte a Mi Hazánk


A választási szabályok módosítását kezdeményezte a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőcsoportja – jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Toroczkai László, a párt elnöke, frakcióvezetője – írja az MTI.

A politikus arról beszélt: mind az országgyűlési, mind a fővárosi közgyűlés tagjairól döntő választás rendszere “rendkívül igazságtalan, aránytalan, antidemokratikus, nem a demokratikus pluralizmust, hanem a kétpártrendszert, a két nagy tömb, tehát a Fidesz és a balliberális tömb hatalmának fenntartását, a különböző politikai mutyikat szolgálja”.

Elmondta: kedden beterjesztett törvényjavaslatukban azt kezdeményezték, hogy a fővárosi közgyűlés megválasztásakor hozzák vissza a 2014-ig alkalmazott szabályokat, és ismét a listás szavazatok aránya alapján osszák el a testületben a mandátumokat. Felidézte: jelenleg a közgyűlés 33 tagja közé tartozik a főpolgármester és a 23 kerületi polgármester, “mindössze kilencen képviselik a választói akaratot” listás mandátumukkal. Szerinte így vagy nincs értelme a közgyűlésnek, vagy igazságossá kell tenni annak összeállítását.

Toroczkai László azt is elmondta: a nap folyamán országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte frakciójuk a parlamenti választás rendszerének átalakítását.

Mintának a németországi szabályozást említette, ahol a Bundestag mandátumelosztása nagyban leképezi a listás szavazatok arányát. A politikus jelezte: javaslatukkal színvallásra kényszerítik a parlamenti pártokat. Hangsúlyozta, nagyon kíváncsiak arra, ki az, aki a demokratikus pluralizmust és arányos, igazságos választási rendszert akar.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések