A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"A román nép már kétezer éve felvette a kereszténységet" - hosszú hétvégén ünnepelnek a románok

Négynapos hosszú hétvége kezdődik csütörtökön Romániában, ugyanis november 30-a és december 1-je is hivatalos munkaszüneti nap.

Romániában 2012 óta hivatalos ünnepnap november 30-a, Szent András ünnepe, az evangéliumot a Fekete-tenger térségében hirdető apostol emléknapja. A román ortodox egyház ugyanis ezen a napon ünnepeli azt, hogy

a román nép már kétezer éve felvette a kereszténységet.
Pénteken, december elsején ünneplik Romániában az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés évfordulóját, amely kiáltványt fogadott el Erdély és a Román Királyság "egyesüléséről". December 1-je 1990 óta Románia nemzeti ünnepe.

A nagy bevásárlóközpontok többségében vasárnapi nyitvatartási rend lesz érvényben.

Az Erdélyt az ország déli részével összekötő két legforgalmasabb országút (DN1 és DN7) hegyvidéki szakaszairól (a hétvégékhez hasonlóan) már szerdától kitiltották a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket. Romániában amúgy a munkaszüneti napokon sem korlátozzák országszerte a teherforgalmat, a közútkezelő csak a nyári kánikula idején vezet be néha kamionstopot az útburkolat védelmében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések