A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zaharova reagált Baerbock kijelentésére, hogy az EU hamarosan Lisszabontól Luganszkig terjed


Az EU hamarosan “Lisszabontól Luganszkig” fog terjedni – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter az unió külügyminisztereinek kijevi találkozóján.

A kijelentéseivel rendszerint kínos helyzetbe kerülő német zöld politikus beszédét az Európai Bizottság honlapján közvetítették. A reakció orosz részről Marija Zaharova, külügyi szóvivőtől érkezett.
“Ukrajna jövője az Európai Unióban, a mi szabadság-közösségünkben van. És ez hamarosan Lisszabontól Luganszkig fog terjedni” – mondta a német politikus.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova ironikusan reagált Baerbock kijelentésére, emlékeztetve az idén februári furcsa kijelentésére.

Vagy csatlakozunk az EU-hoz, vagy elfelejtette hozzátenni, hogy 360 fokot kell fordulni

– rta a szóvívő a Telegram-csatornáján.

2023 februárjában, a müncheni biztonsági konferencia egyik panelbeszélgetésén Baerbock azt mondta, hogy szerinte Moszkva az egész világot boldoggá teheti, ha “360 fokos fordulatot” hajtana végre politikájában. A miniszter nem vette figyelembe, hogy egy körben van 360 fok, így ennek a kifejezésnek a használata egy beszédben teljes fordulatot jelent, és visszatérést oda, ahonnan indultunk.

A 2010-es évek elején az orosz hatóságok felajánlották Brüsszelnek, hogy térjen vissza a Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő “Nagy-Európa” integrációs tér létrehozásának gondolatához.

Korábban a Kijevben tartózkodó Josep Borrell uniós diplomáciai vezető közölte, hogy az EU külügyi tanácsának miniszteri szintű ülését ma tartják az ukrán fővárosban. A fegyveres konfliktusban érintett országban példátlan esemény szimbolikus jellegű, és konkrét döntések nem várhatóak és a céltalan rendezvény költségeit is az EU finanszírozta. Egy ilyen kijevi találkozó lehetőségéről már korábban is tárgyaltak az uniós miniszterek, de az időpontot titokban tartották.

Volodimir Zelenszkij 2022. február 28-án írta alá Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét, júniusban pedig megkapta a tagjelölti státuszt. Kijevnek számos feltételt kell teljesítenie ahhoz, hogy megkezdhesse a tárgyalásokat. Többek között a korrupció elleni küzdelem megerősítését várják tőle. Egy évvel később Brüsszel megállapította, hogy Ukrajna eddig csak két feltételt teljesített.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések