A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Variety: Koltai Lajos csaknem két évtized után visszaült a rendezői székbe


A kosztümös filmet, amelyben a magyar orvos szembefordul korának egészségügyi rendszerével, a 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál nyitófilmjeként vetítik október 27-én a Laemmle Monica Film Centerben


Csaknem két évtized után visszaült a rendezői székbe Koltai Lajos – írta a Vatiety.com hollywoodi hírportál a Semmelweis című életrajzi film Los Angeles-i bemutatója alkalmából.

A Semmelweis 1847-ben egy bécsi szülészeti klinikán játszódik, ahol titokzatos járvány szedi áldozatait. A filmben, amelynek címszerepét Vecsei H. Miklós alakítja – a magyar orvos, Semmelweis Ignác versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt és életeket mentsen, de közben meg kell küzdenie a város egészségügyi intézményeivel is – foglalta össze a lap a film hátterét.

A Variety cikke emlékeztetett arra, hogy az úttörő orvosról több magyar produkció készült már: Tóth Endre 1940-ben, Bán Frigyes pedig egy évtizeddel később forgatott róla életrajzi filmet. Mint Koltai a lapnak elmondta, Bán filmje, amelyre még gyermekkorából emlékezett, nagy hatással volt rá.

A rendező arról is beszélt, hogy nagy kihívásnak tekintette az életrajzi film elkészítését a magyar történelem egyik leghíresebb orvosáról. A főszereplő kiválasztása is komoly feladat volt, mivel szimpatikus, ugyanakkor határozott karaktert kellett ábrázolni, aki a saját útját járja, és nap mint nap meg kell vívnia küzdelmeit, miközben minden, az egész rendszer ellene van.

A főszerepet játszó Vecsei a Variety bemutatása szerint főként színházi alakításairól ismert, míg a Semmelweis asszisztensét és szerelmét, Emma Hoffmant alakító Nagy Katicát korábban Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjében láthatta a közönség.

Koltai egy diákfilmben figyelt fel Nagy Katicára a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol a filmrendező mesterképzést vezet. Mint a rendező a lapnak kifejtette: „bizonyos szempontból ez nagyobb szerep, mint Semmelweisé", mivel a poklot is meg kell járnia, és az élet sokféle módon próbára teszi őt.

A cikk Koltai filmes pályafutására visszatekintve felidézte, hogy három éve operatőrként dolgozott az Oscar-díjas Szabó István Zárójelentés című filmjén, és 2001-ben Giuseppe Tornatore Maléna című filmjének fényképezéséért Oscar-díjra jelölték. 2005-ben debütált rendezőként a Sorstalanság című megrázó holokausztdrámával. Két évvel később pedig az Estét rendezte meg hollywoodi sztárszereposztással: Vanessa Redgrave, Glenn Close, Eileen Atkins és Meryl Streep közreműködésével.

Mikor csaknem két évtizeddel később most ismét rendezőként tért vissza, úgy érezte, mintha sohasem hagyta volna el a rendezői széket. „Nagyszerű volt ismét rendezni. Semmit sem felejtettem" – mondta a lapnak Koltai Lajos.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések