Hirdessen itt

Ursula von der Leyen: Nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására


Felhívta a figyelmet arra, hogy a humanitárius segélynek sürgősen el kell jutnia a palesztinokhoz


Nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azzal kapcsolatban, hogy a Gázai övezetben lévő Al-Ahli Baptista Kórházat kedden este találat érte, és hivatalos források szerint több mint 500 ember vesztette életét.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tartott beszédében az elnök rámutatott: Izraelnek joga van az önvédelemhez a nemzetközi joggal összhangban. A palesztin nép is szenved a Hamász terrorjától, ezért az EU-nak támogatnia kell őket. „Nincs ellentmondás abban, hogy szolidárisak vagyunk Izraellel, és a palesztin nép humanitárius szükségleteiért is fellépünk” - szögezte le.

Von der Leyen felhívta a figyelmet: a humanitárius segélynek sürgősen el kell jutnia a palesztinokhoz, azért az EU a támogatást megháromszorozta, és humanitárius légihidat indított Egyiptomba, hogy az életmentő szállítmányok eljuthassanak a Gázában működő humanitárius szervezetekhez. Hozzátette azonban azt is, hogy az EU tüzetesen megvizsgálja a segélyprojekteket, mert uniós finanszírozás „soha nem jutott és nem is fog jutni a Hamásznak vagy más terrorista szervezetnek”.

Az elnök hangsúlyozta az európai zsidó életek védelmének fontosságát is. Mint mondta, az EU már fellépett az antiszemitizmus digitális platformokon történő terjesztése ellen, növelte a zsidó intézmények biztonságának finanszírozását.

„Be kell váltanunk Európa ígéretét, hogy egyesüljünk a sokféleségben, és biztonságos hellyé változtassuk Európát minden európai számára. Ez a pillanat mindannyiunk számára az összefogás pillanata, hogy egyesítsük erőinket a terror minden formája ellen” - zárta beszédét Von der Leyen.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EP plénumához intézett beszédében megerősítette: „Izraelnek megvan a joga arra, hogy megvédje magát támadás esetén, de mint minden jognak, a védelemhez való jognak is megvannak a maga korlátai.”

Borrell szerint az Európai Uniónak a jelen esetben négy elv alapján kell reagálnia a történtekre: határozottság, humanitás, emberiesség, koherencia és proaktív politikai hozzáállás a konfliktussal szemben.

„A határozottság azt jelenti, hogy egyértelműen elítéljük a Hamászt, de le kell szögezni, Palesztina és a Hamász nem azonosak. A fellépésével a Hamász lehetetlenné teszi, hogy a palesztinok megkapják a megfelelő igazságos béke lehetőségét. Ők is a Hamász áldozatai, ezért nem mondhatjuk azt, hogy az összes palesztin és az összes gázai övezeti lakos felelős a Hamász fellépéséért - hangoztatta.

Az emberiességgel kapcsolatban Borrell hangsúlyozta, hogy minden háborúnak megvannak a maga szabályai: a lakosság víz- és alapellátásának elvágása nem egyeztethető össze a háborús joggal.

Borrell emellett az EU koherenciáját és összehangolt fellépését sürgette, üdvözölve, hogy a bizottság csaknem megháromszorozza a palesztinoknak nyújtott segélyt.

Végezetül felszólította az EU-t, hogy fektessen be több politikai energiát és alakítson ki proaktív hozzáállást a konfliktus megoldása érdekében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések