A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ursula von der Leyen: Az európaiaknak kell meghatározniuk, ki és milyen körülmények között jöhet az EU-ba


Kijelentette, hogy a brüsszeli merényletet a gyűlölet motiválta


Az európaiaknak kell meghatározniuk, ki és milyen körülmények között léphet be az Európai Unióba – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben, a belga fővárosban hétfőn elkövetett terrortámadás helyszínén megtartott megemlékezésen.

Kijelentette, hogy a brüsszeli merényletet a gyűlölet motiválta.

„Európában nincs helye gyűlöletnek, sőt, zéró tolerancia van vele szemben” - fogalmazott, majd kijelentette: a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd terrorcselekményekhez vezet, veszélyeztetve az emberek biztonságát, függetlenül hitüktől, nemzetiségüktől vagy véleményüktől.

Jobban oda kell figyelni azokra, akik biztonsági fenyegetést jelentenek - hangoztatta. Gondoskodni kell arról, hogy ha valakit kiutasítanak az Európai Unió területéről, akkor valóban távozzon. Ennek érdekében az Európai Bizottság azt javasolja, hogy ha valaki nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősül, akkor a tagállamoknak legyen joguk távozásra kényszeríteni. Ez szerepel egyebek között az unió új, elfogadásra váró migrációs és menekültügyi paktumában - mondta. Szavai szerint ez egy újabb ok arra, hogy az Európai Unió Tanácsának következő, január elsején kezdődő belga elnöksége alatt a tagállamok elfogadják az új migrációs és menekültügyi csomagot.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a megemlékezésen kijelentette: az a tény, hogy egy elutasított tunéziai menedékkérő követett el terrortámadást, arra utal, hogy az Európai Uniónak meg kell erősítenie határbiztonságát, különben nem lehet majd fenntartani a Schengen-övezeten belüli szabad mozgást.

Szerdán a belga fővárosban megemlékezést tartottak mások mellett Alexander De Croo belga kormányfő, Ulf Kristersson és Ursula von der Leyen részvételével azon a helyen, ahol egy tunéziai férfi, Abdesalem Al Guilani hétfő este agyonlőtt két svéd futballszurkolót. A tunéziai 2011-ben Lampedusa szigetén lépett be az EU területére illegális migránsként, és 2016-ban az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság radikalizálódott személyként jelölte meg. A belga rendőrség emberkereskedőként, illegálisan az országban tartózkodó és a nemzetbiztonságra veszélyes egyénként tartotta nyilván.

Alexander De Croo a megemlékezést követően újságíróknak nyilatkozva közölte: közös európai fellépésre van szükség annak érdekében, hogy megakadályozzák a brüsszelihez hasonló esetek megismétlődését.

„Hazánkban is intézkedéseket hozunk, és megvizsgáljuk, miként tudnánk felgyorsítani a vonatkozó kezdeményezéseket” - fogalmazott.

A belga miniszterelnök szerint le kell vonni a tanulságokat a támadásból, és a vonatkozó adatbázisok információinak megosztására kell törekedni, hogy jobban nyomon lehessen követni az illegálisan Európában tartózkodó embereket.

Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter sajnálatát fejezte ki az országok közötti információcsere hiánya miatt. Megemlítette, hogy a brüsszeli merénylő Svédországban börtönbüntetést kapott, illetve hogy Norvégiában, Svédországban és Olaszországban korábban több menedékjog iránti kérelmét elutasították. Ezekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „ha rendelkeztünk volna ezekkel az információkkal, más képünk lett volna a terroristáról”.

Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, Belgiumnak „nehézségei vannak az illegális tartózkodással”. Szavai szerint Belgiumnak hatékony visszaküldési politikára lenne szüksége. „Ez abszolút prioritás, a migrációs politika legbonyolultabb része” - tette hozzá az államtitkár.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések