A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új, minden eddiginél erősebb paprikát termesztettek


Letaszították a trónról a Carolina Reapert


Ha valaki a világ legcsípősebb paprikáját szerette volna megkóstolni, akkor a Carolina Reaper hívószavakat kellett keresnie. 2023. augusztus 23. óta azonban már új első helyezett égetheti ki mindenki torkát: a Pepper X - írja a firsclass.hu.

A csípősség mértékét osztályozó Scoville-skálán a Pepper X 2,693 milliós értéket ért el, miközben a korábbi csúcstartó “csak” 1,64 millióval szerénykedik. Persze ez is elképzelhetetlenül magas annak, aki már a hegyes erős megkóstolása után (2500 SHU) is kapkodja a levegőt.

Az új paprikát az amerikai Puckerbutt Pepper Company, illetve alapítója, Ed Currie növesztette. Ők felelnek egyébként a Carolina Reaperért is, tehát van tapasztalatuk a csípőspaprika-nevelgetésben. Kívülről a termés eléggé ráncos, mintha kiszárították volna, de ez így néz ki, amikor teljesen megérett.

Ennek a tulajdonságnak is köszönhető a rendkívüli csípőssége: a paprika ereje ugyanis a kapszaicinben van, ezt pedig a magház hordozza. Mivel a göröngyös felületen belül is nagyobb kiterjedésben tud nőni a magház, tovább nő a Pepper X ereje – jelen esetben a Guinness-rekordig.

Currie elmondta, hogy a paprikák tökéletesítéséhez akár tíz generációnak, azaz tíz évnek is el kell telnie, tehát nagy türelem kell hozzá. A szakember évente kb. 100 fajt keresztez, hogy fokozza a csípősséget, ráadásul egy próbálkozásról nem derül ki azonnal, hogy milyen eredményeket hozhat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések