A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tuzson Bence: Fontos a szuverenitás és a jogi versenyképesség


Ünnepi megnyitó beszédében kiemelte: A világ sokat fordult, de nem minden változik


A szuverenitás és a jogi versenyképesség jelentőségéről beszélt az igazságügyi miniszter a Deák Ferenc születésének 220. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen Budapesten kedden.

Tuzson Bence ünnepi megnyitó beszédében kiemelte: a világ sokat fordult, de nem minden változik. Például a szuverenitás kérdése újra és újra felvetődik egy nemzet életében.

Kérdés, hogyan lehet egy birodalom és egy nemzet érdekeit összehangolni, milyen jogköröket, ügyeket nem lehet átengedni. Deák Ferenc az 1867-es kiegyezést megelőző húsvéti cikkében is foglakozott azzal a fontos kérdéssel, hogyan működhet egy államszövetség, ahol sor kerülhet jogkörök átengedésére, illetve közös gyakorlása például a külügyek területén. Vizsgálta, miként lehet levezetni a 19. században élő történelmi jogból a közös joggyakorlást, határt szabni a birodalmi törekvéseknek – mondta a miniszter.

Kijelentette: több évtizeden át tartó sikeres korszak, sikeres állam született Deák Ferenc erőfeszítései nyomán, és ez ma is tanulságos. Az EU a közös joggyakorlás terepe, és kérdés, miként lehet ezt keretek között tartani, garanciákat teremteni. Ezzel a problémával foglalkozott a magyar és a német alkotmánybíróság is – jegyezte meg Tuzson Bence.

Hangsúlyozta: egy államszövetség folyamatosan törekszik hatalma kiszélesítésére, de ennek határt kell szabni, és ez egy véget nem érő folyamat; a szuverenitás megőrzése állandó harc, a szuverenitás az egyik legfontosabb kérdés.

A miniszter beszélt arról is, hogy a szuverenitás mellett egy másik jelentős terület a jogbiztonság és a jogi versenyképesség. Az Igazságügyi Minisztérium munkacsoportokat hozott létre a jogszabályok gyakorlati működésének, érvényesülésének áttekintésére többek között a polgári és gazdasági jog, a versenyképesség és a fogyasztóvédelem területén.

Jelezte: hamarosan Magyarország adja az EU soros elnökségét, és az egyik fontos terület a jogi versenyképesség lesz. Az uniónak az Egyesült Államokkal és Kínával kell állnia a versenyt, miközben például a GDPR az unióban sokkal szigorúbb; de a közbeszerzés szabályai is lassítják az EU-ban az eljárásokat, ami szintén versenyhátrányt okozhat.

Problémát jelenthetnek az internetes piactér-szolgáltatók, ezen a területen pedig fogyasztóvédelmi, illetve kötelmi jogi háttérszabályok megalkotására lehet szükség a jogbiztonság és a jogi versenyképesség érdekében – fejtette ki Tuzson Bence.

Az Igazságügyi Minisztérium által szervezett Joggal a hazáért elnevezésű konferencia kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek meg a napokban elhunyt Sólyom László volt államfőről, az Alkotmánybíróság első elnökéről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések