A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több külföldivel végeztek feltehetően dzsihadisták egy ugandai nemzeti parkban


Az Iszlám Állam terrorszervezete Ugandában és a Kongói DK-ban is indít támadásokat


Meggyilkoltak három embert – egy ugandai, egy brit és egy dél-afrikai állampolgárt – az ugandai Erzsébet Királynő Nemzeti Parkban, az elkövetők feltehetően a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) dzsihadista lázadócsoport fegyveresei voltak  – tudatta a helyi rendőrség és a vadvédelmi hatóság.

Az X-en a rendőrség képeket is közzétett egy kigyulladt terepjáróról, amelyen a „gyáva terrortámadás” szafarin részt vevő áldozatai utaztak.

A brit kormány az eset után arra szólította fel a brit állampolgárokat, hogy, ha nem muszáj, ne keressék fel a nemzeti parkot, aki pedig jelenleg ott tartózkodik, az kövesse a helyi hatóságok utasításait.

Az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető ADF a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő dzsungelekből indít támadásokat Ugandában és a Kongói DK-ban is. A lázadó szervezetet – amelynek fegyveresei a vádak szerint az elmúlt évtizedben vidékiek ezreit ölték meg – az 1990-es évek elején alapították olyan ugandai muszlimok, akik elnyomottnak érezték magukat Yoweri Museveni elnök uralma alatt a túlnyomórészt keresztény Ugandában.

Museveni szeptemberben közölte, hogy a 2021 decemberében a kongói erőkkel közösen indított szárazföldi és légi hadműveletek során az ADF 567 harcosát megölték, 50 dzsihadistát pedig elfogtak. Elmondása szerint a harcokban a lázadók több bázisát is felszámolták.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések