A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szlovénia is felfüggeszti a schengeni egyezményt, határellenőrzést vezetnek be a magyar határon


Az Európa nagyvárosaiban jelentkező terrorveszélyek miatt Szlovénia úgy döntött, hogy felmondja a schengeni egyezményt és bevezetik a határellenőrzést a magyar és a horvát határnál. Az intézkedést már csütörtökön jóváhagyhatják, az azonban egyelőre nem világos, mikortól kezdődik meg a rendőri ellenőrzés.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter az N1 televíziónak megerősítette, hogy Szlovénia felmondja a schengeni egyezményt és bevezetik a határellenőrzést a magyar és a horvát határnál is. Erről már szerdán tájékoztatta a magyar és a horvát belügyminisztert.

Arra is kitért, hogy a szlovén kormány csütörtökön már jóvá is hagyhatja az intézkedést, amit később megküldenek az Európai Bizottságnak.

Az ideiglenes intézkedés bevezetésének oka ugyanaz, mint Olaszországban: a terrorfenyegetettség növekedése Európában. „Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Szlovénia sem kivétel”

– figyelmeztetett Poklukar, hozzátéve, hogy megelőző jellegű további ellenőrzéseket kívánnak biztosítani a balkáni menekültek útvonalán.

A szlovén miniszter nem kívánta elárulni, mikor kezdik meg a rendőrök az ellenőrzést a határon, mert a bevezetésről még tárgyalnak az Európai Bizottsággal.

Úgy gondolom, hogy ezzel növeljük Szlovénia biztonságát, amely a legfontosabb számunkra. A közel-keleti helyzet bonyolult, mindent meg kell tennünk Szlovénia biztonsága érdekében
– mutatott rá Poklukar. Hangsúlyozta, igyekszik a lehető legkevésbé bonyolulttá tenni a határt nap mint nap átlépők életét.

A bejelentésre reagálva Szijjártó Péter leszögezte: „az illegális bevándorlás hatalmas veszélyt jelent Európa számára. Ezt sokáig próbálták tagadni Európa liberális politikusai, mára azonban mindenki számára világossá vált, hogy Brüsszelben lekicsinyelték az illegális migrációval járó veszélyeket”.

Kiemelte, hogy a terrortámadások, valamint a közelmúlt terrorcselekményei az európai emberek fizikai biztonságát fenyegetik.

Ugyanakkor kárt szenved az európai gazdaság is, hiszen a schengeni zónán belüli határellenőrzések nehezítik és lassítják a kereskedelmi forgalmat és a vállalatok határon átnyúló működését.

Európa versenyképessége napról napra romlik, a bevándorlás és az ennek következtében megnőtt terrorfenyegetettség miatt lezárt határok most ennek az amúgy is megroggyant versenyképességnek adnak egy nagy pofont

– fejtette ki.

Szijjártó szerint itt az ideje váltani és változtatni. Úgy véli, ha Brüsszel nem változtat a bevándorlási politikáján, akkor „könnyen ott találjuk magunkat, ahol nem akarjuk: Európa régi határok által szétszabdalt korszakában”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések