Hirdessen itt

Szijjártó Péter: Teljesen nyíltan megfenyegettem az EU-s nagyköveteket


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút adott a Magyar Nemzetnek

A szlovák választásról: Örül annak, hogy stabil kormány alakulhat Pozsonyban. A Smer győzelmének külön örül, mert a magyar kormányhoz hasonló álláspontot képviselnek a „béke kérdésében”, a migrációban és a genderpolitika elutasításában. Sajnálja, hogy nincs magyar párt a parlamentben. Sajnálja azt is, hogy ha az ukrajnai háborúval kapcsolatban valaki nem a fősodor álláspontját képviseli, akkor „Moszkva kémjének, Putyin barátjának, az oroszok propagandistájának titulálják”.

Svédország NATO-tagságáról: Nem a magyar kormányon, hanem a parlamenti képviselőkön múlik, mivel a svédek szerinte őket inzultálták és sértegették. Hogy mivel? Azzal, hogy autokratikus rendszernek állították be a magyart, miközben a fideszes parlamenti képviselők egymás után nyerték a demokratikus parlamenti választásokon a választókerületeiket, főleg vidéken, „ahol valóban találkozni kell az emberekkel és ahol számonkérés van”.

Az 1956-os forradalmat fasisztának minősítő orosz tankönyvekről: Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozva felhozta a kérdést, a magyar hősöket fasisztának nevezni elfogadhatatlan. A két ország ugyanakkor soha nem lesz egy állásponton a kérdésben, hisz ők felszabadításként élik meg azt, amit mi megszállásként.

Az előttünk álló fűtési szezonról: A magyar földgáztározók töltöttségi szintje bőven az európai átlag fölött van, az oroszok teljesítik szerződéses kötelezettségeiket.

A nagykövetek feladatáról: Megtiltotta Magyarország nagyköveteinek, hogy részt vegyenek az adott ország belpolitikájában, ahogy amúgy teszi azt David Pressman amerikai nagykövet idehaza. A parlamenti választás előtt „teljesen nyíltan fenyegettem meg” az EU tagállamainak nagyköveteit, hogy „ ne játsszanak helytartósdit, ne szervezzenek akciókat, ne mondjanak véleményt, egyszerűen ne avatkozzanak be”.

Ukrajnáról: A világ Európán kívüli vezetői nem értik, hogy amikor nem Európában van egy háború, akkor az EU tárgyalásokat és békét sürget, most viszont tüzeli a konfliktust és fegyvereket szállít Ukrajnának, a békéről beszélőket megbélyegzik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések