Hirdessen itt

Jourová: Egyetlen médium se válhat egy kormány kizárólagos információs csatornájává

Az Európai Bizottság első ízben fekteti le jogszabályban, hogy az államok ne folyhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe.

Az Európai Unió új médiaszabályozása révén keretet teremt arra, hogy az államok ne szólhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint, hogy egyetlen média se válhasson egyetlen kormány kizárólagos információs csatornájává – közölte Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja Strasbourgban kedden.

Jourová, az Európai Parlament plenáris ülésének a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályról folytatott vitáján hangsúlyozta: az uniós bizottság célja új keretek megteremtése a média számára, hogy az európai demokrácia erős pillérévé váljon.

„A média nem lehet csupán üzlet a belső piacon. A média demokráciára gyakorolt szerepe ennél sokkal fontosabb”

– fogalmazott.

Közölte, az Európai Bizottság első ízben fekteti le jogszabályban, hogy az államok ne folyhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint, hogy egyedlen média se válhasson egyetlen kormány kizárólagos információs csatornájává. A jogszabály továbbá a médiumokat arra ösztönzi, hogy az összeférhetetlenségeket hozzák nyilvánosságra és tegyenek lépéseket saját függetlenségükért - mondta.

„Az etikus normák betartását és az önszabályozást bátorítjuk, valamint erősíteni próbáljuk a nemzeti médiaszabályozók szerepét a médiaszolgáltatásokat felügyelő testület létrehozásával” – fogalmazott.

Az uniós biztos elmondta: az EU továbbá erősíteni szeretné a koordinációt és a szolidaritást az olyan jelentős fenyegetésekkel szemben, mint amilyet például az orosz propaganda jelent. Emellett iránymutatásokkal kívánja segíteni a tagállamokat, hogy nemzeti intézkedések révén tegyenek a médiakoncentráció elkerülésére. Javaslatot tesz továbbá arra is, hogy a médiatartalmakat miként moderálhatják az online platformok - mondta.

Az új jogszabály tehát tovább szeretné növelni az újságírók védelmét és a médiapiacok átláthatóságát

– tette hozzá beszédében Vera Jourová.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy az újságokban mára Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök által elért eredményekről lehet csak olvasni, illetve arról „olyan, teljesen abszurd” állításokról, melyek szerint Brüsszel nemváltoztató műtéteket kínál a gyermekek számára. Kiemelte továbbá: a magyar média nagyrésze egy kézbe került Magyarországon.

„Itt az ideje annak, hogy az Európai Unió fellépjen a médiaszabadság elleni támadással szemben”

– fogalmazott.

Hangoztatta: az EU új jogszabálya a helyes irányba tett lépést jelent, hiszen a médiapiac koncentrációjának problémájával foglalkozik, továbbá az állami reklámok 50 százalékos felső határának megszabásával alapjaiban változtathatja meg a kialakult helyzetet. Európai szintű szabályozásra van szükség, hogy egyenlő előírások vonatkozzanak minden médiapiaci szereplőre - tette hozzá felszólalásában Cseh Katalin.

A tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabályról kedden szavaz az Európai Parlament plénuma.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések