A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szétesett a baloldali szövetség Franciaországban


A szocialisták és a Zöldek is egyértelműen elítélték és terrortámadásnak tekintik a Hamász offenzíváját, hasonlóan a kormánytöbbséghez és minden jobboldali párthoz


A francia Szocialista Párt (PS) felfüggesztette szerdán részvételét a baloldali pártokat tömörítő NUPES (Nouvelle union populaire écologique et sociale – Ökolológiai és szociális új népi unió) szövetségben, miután nézeteltérés támadt az palesztin-izraeli konfliktussal kapcsolatban közte és az összefogás vezető erejének számító, radikális baloldali Engedetlen Franciaország között.

A szocialisták döntésének alapvető oka, hogy az Engedetlen Franciaország vezetője, Jean-Luc Mélenchon és közvetlen környezete nem hajlandó az iszlamista palesztin Hamászt terrorszervezetnek nevezni, és a fegyvereseik által izraeli területen október 7-én elkövetett gyilkosságokat csupán „háborús bűntetteknek” tekinti, azokat „az izraeli hadsereg által elkövetett háborús bűntettekkel” együtt ítélte el.

Daniele Obono, a radikális baloldal egyik befolyásos nemzetgyűlési képviselője kedden is azt mondta, hogy a Hamász „egy olyan iszlamista politikai csoport, amely ellenáll a megszállásnak Palesztina felszabadítása érdekében”. A kijelentés miatt Gérald Darmanin belügyminiszter feljelentést tett a képviselő ellen terrorizmus dicsőítésének gyanújával.

Ezen állásfoglalások miatt a PS Nemzeti Tanácsa, a baloldal egykori meghatározó ereje szerdán megszavazta, hogy felfüggeszti részvételét a NUPES-ben.

Annak érdekében, hogy a baloldal egységes ellenzékként tudjon fellépni, a 2022-es elnökválasztást követően alakították meg az összefogást Jean-Luc Mélenchon vezetésével, aki az első fordulóban 22 százalékos támogatottsággal a harmadik helyen végzett. A szocialisták, kommunisták, a Zöldek és a radikális baloldal közös frakciója 150 képviselővel rendelkezett az 577 tagú nemzetgyűlésben.

A szocialisták döntését megelőzően Jean-Luc Mélenchon kedd este már bejelentette a NUPES végét, amiért a szocialistákat okolta, mert szerinte nehezteltek az Izraelről és Palesztináról általa mondottak miatt.

A Lázadó Franciaországból Francois Ruffin képviselő, a 2027-es elnökválasztás egyik potenciális baloldali jelöltje viszont azzal tűnt ki párttársai közül, hogy „teljes mértékben elítélte a Hamász támadását”. A baloldalon a szocialisták és a Zöldek is egyértelműen elítélték és terrortámadásnak tekintik a Hamász offenzíváját, hasonlóan a kormánytöbbséghez és minden jobboldali párthoz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések