A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre népszerűbb a fiatalok körében a snüssz


A szakértők felhívták rá a figyelmet, hogy a snüssz használata kapudrog lehet


Az elmúlt években gyakran hallhattunk a cigarettázás egészségesebb alternatívájának tartott snüsszről. A snüssz nem több, mint füstmentes „nikotinpárna”, amely őrölt, nedves dohánytermék. A száj alsó vagy felső nyálkahártyájára helyezhető tasakok továbbá vizet, sót és akár aromaanyagokat (például mentolos, gyógynövényes, citrusos) is tartalmaznak – írta meg a Drogkutató Intézet alapján a Mandiner.

Mint írták, a teafilterhez hasonló, csomagolt nikotin a szájrák kialakulását is okozhatja.

Emellett erős nikotinfüggőség is könnyen kialakulhat a nagyon magas nikotintartalma miatt. Egyetlen szál klasszikus cigaretta nikotintartalma 1-2 mg, míg az említett snüsszé 4-6-10-16-20 mg/tasak kiszerelésű is lehet - írták.

A fiatalok körében igen elterjedt, nem látszik a használata, nincs kellemetlen szaga, és a maga módján olcsónak is számít. A dohányt tartalmazó svéd snüsszel ellentétben Magyarországon a dohánymentes nikotintasakot lehet kapni – írja a portál.

Hozzátették: a cigarettától eltérően ez nem ég, nincs égésterméke, kátrány sincs benne, de kicsit sem mondható ártalmatlannak.

Egy tanulmány szerint növeli a nyelőcső- és hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét, és akár közrejátszhat a gyomor- és végbélrák megjelenésében is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések