A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Svédországot célzó terrortámadás történt Brüsszelben”


Kristersson a határok ellenőrzésének megerősítését szorgalmazza


Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szerint minden jel arra utal, hogy kifejezetten Svédországot, svéd állampolgárokat célzó terrortámadás történt hétfőn Brüsszelben, a két áldozattal kizárólag azért végeztek, mert svédek voltak.

Európa nem engedheti meg magának, hogy naiv legyen – mondta Kristersson keddi sajtótájékoztatóján. Kijelentette: Svédország közelmúltbeli történetében eddig még nem szembesültek ilyen súlyos fenyegetéssel, mint most.

A svéd kormányfő szerint „a terroristák ránk akarnak ijeszteni, meghunyászkodásra és hallgatásra akarnak kényszeríteni, de ez nem fog nekik sikerülni”.

Kristersson szorgalmazta, hogy az Európai Unió erősítse meg a határok ellenőrzését és fokozza a belső biztonsági intézkedéseket a brüsszeli támadást követően. A kormányfő hangoztatta, hogy az uniónak jobban kell védenie a határait, és biztosítania kell, hogy veszélyes elemek ne tartózkodhassanak illegálisan a területén. „Nagyobb biztonságra van szükség, nem lehetünk naivak” – fogalmazott.

Egy fegyveres merénylő hétfő este lőtt agyon két svéd fociszurkolót, akik a svéd–belga EB-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, követte őket egy épületbe, ahol tüzet nyitott rájuk. A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező elkövető a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte. A belga szövetségi ügyészség kedden közölte, hogy a biztonsági erők végeztek a 45 éves tunéziai támadóval egy kávézóban végrehajtott rajtaütésben.

„Emelkedett az iszlamista szélsőségesek jelentette fenyegetettségi szint Svédországban. Súlyos a helyzet, és a hatóságok megítélése szerint ez számottevő ideig így is maradhat” – közölte a svéd belbiztonsági szolgálat (SAPO) hétfőn a brüsszeli incidens után.

Svédországban augusztusban a második legmagasabb fokozatra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, miután több Korán-égetés felbőszítette a muszlimokat, és a kormány úgy ítélte meg, hogy az ország emiatt a dzsihadisták első számú célpontjává vált. A svéd hatóságok azt is felfedték, hogy Svédországgal szemben több dezinformációs kampány is indult a közösségi médiában a Korán-égetésekkel és muszlim családoknak nyújtott szociális szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések