A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Súlycsökkentő csodagyógyszer kerülhet hamarosan forgalomba


A pirula önmagában nem tesz csodát az elhízás ellen, csupán az egészséges életmódváltás kiegészítésére szolgál 


A tirzepatid hatóanyagú, új gyógyszer figyelemre méltó potenciált mutatott a fogyás elősegítésében, különösen, amikor egészséges életmódváltással párosult. Egy 19 hónapig tartó III. fázisú vizsgálat kimutatta, hogy az ezt szedő és az egészséges életmódra váltó emberek átlagosan 29 kilogrammal többet fogytak, mint a placebót szedők - számolt be az Origo.

A Nature tudományos szaklapban publikált vizsgálat egy randomizált, kettős, placebo-kontrollált analízis volt, összesen 806 túlsúlyos vagy elhízott résztvevővel, akik mindannyian részt vettek egy 12 hetes, intenzív életmódváltó programon.

Azok, akik a testsúlyuk legalább 5 százalékát elveszítették (579 résztvevő), folytatták a vizsgálatot, majd két csoportra osztották őket. Az első csoport tirzepatidot, a második placebót kapott. További 72 hét elteltével a csoportokat ismét összehasonlították. A placebocsoport láthatóan egy kicsit meghízott, miközben a gyógyszert szedők 21,1 százalékos átlagos súlycsökkenést értek el – írták.

A tirzepatid lényegében egy peptid, amely az agy GIP és GLP–1 receptorait célozza meg: mindkettő kulcsfontosságú szerepet játszik a különböző élettani folyamatok szabályozásában, különösen az anyagcserével és az emésztőrendszerrel kapcsolatban. Ezek a receptorok egyéb funkciók mellett az étvágy kontrollálását segítik – írja a lap.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések