A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rogyadozik Írország a migráció súlya alatt


Írország lassan eléri a befogadható menekültek számát – ismerte el Leo Varadkar miniszterelnök.

Az ír parlament alsóházában, a Dáilban a napokban Varadkar kijelentette, hogy kormánya nehezen tudná kezelni a jövő évi újabb migrációs hullámot, ha az újonnan érkezők száma továbbra is olyan magas maradna, mint jelenleg. Az ír miniszterelnök a törvényhozóknak elmondta, hogy van egy bizonyos határ, ameddig egy ország el tudja látni a menekültek számát, és azt állította, hogy Írország jelenleg nagyon is ezen a határon van.

A liberális kormányzat az utóbbi hetekben fokozatosan ismerte fel, hogy kormánya migrációs politikája miatt milyen nyomás nehezedik az ír közösségekre.

Michael Leahy, az Ír Szabadságpárt elnöke a hét elején azt nyilatkozta, hogy Írországba több ukrán menekült érkezett egy főre vetítve, mint bármely más uniós országba, Lengyelország kivételével, annak ellenére, hogy Írország a háborús zónától legtávolabb eső ország

– írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Tavaly év elején Varadkar még határozottan kiállt a tömeges migráció és a lehető legtöbb menekült befogadása mellett. Novemberre már valamelyest visszafogottabban nyilatkozott a helyi közösségek egyre csak növekvő elégedetlensége miatt. Mégis a kormányfő akkor is azt mondta: 

Mindent megteszünk, hogy szállást biztosítsunk számukra, és ez az emberek otthonában való elhelyezéstől kezdve a régi raktárak, irodaházak utólagos átalakításán át a szállodák, a moduláris lakások használatáig terjed majd.

2023 májusára azonban Leo Varadkar már kézzel foghatóan kezdte belátni, hogy a kormánya migrációs politika miatt a közszolgálatatások rogyadozni kezdtek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések