A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyin szerint Orbán tudja, hogyan védje meg az érdekeit


Putyin: Orbán tudja, hogyan kell kitartóan és tapintatosan megvédeni az érdekeit.

 Orbán Viktor magyar miniszterelnök tudja, hogyan kell harcolni országa érdekeiért

– mondta Vlagyimir Putyin a Rosszija 24 tévécsatornán.

„Ő (Orbán – a szerk. megjegyzése) az európai politikusok azon kis csoportjába tartozik, akik tudják, hogyan kell megvédeni az érdekeiket, kitartóan, következetesen teszik ezt, szerintem, elég tapintatosan” – mondta.

Az elnök szerint az ő álláspontja nem mindig esik egybe Orbánéval, és „teljesen más platformokon” állnak. Ez azonban nem akadályozza meg, hogy beszélgessünk és keressünk megoldást a különböző kérdésekre – hangsúlyozta.

A magyar miniszterelnök pedig az „Egy öv, egy út” pekingi fórum pálya szélén tartott megbeszélése után elismerte, hogy soha nem volt még ilyen nehéz, mint most. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Budapest soha nem akart szembeszállni Moszkvával : a cél mindig is a legjobb kapcsolatok kialakítása és kölcsönös bővítése volt.

A magyar politikus hozzátette: országa igyekszik „mindent megmenteni a kétoldalú kapcsolatokból”, és érdekelt a gazdasági együttműködés folytatásában, „amíg ez lehetséges”.

Ma hivatalos találkozóra került sor Hszi Csin-ping kínai elnök és az Öv és út fórumon részt vevő delegációk vezetői között, fotózás és fogadás is volt.

Az orosz vezető fővendégként vesz részt a fórumon. Másodikként felszólal az esemény megnyitóján, október 18-án, közvetlenül a találkozó házigazdája, Hszi Csin-ping után.

A kormányfő köszönetet mondott a Roszatom és a Gasprom orosz vállalatoknak a partnerségért és a szerződésekben vállalt kötelezettségeik teljesítéséért.


Béke kell!

Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta.

Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak – ismertette a közleményben Havasi Bertalan. – Voltak nehéz találkozók, de ilyen nehéz találkozó, mint ez, még nem. Soha nem voltunk még ilyen nehéz helyzetben. Magyarország soha nem akart konfrontálódni Oroszországgal, éppen ellenkezőleg. Magyarország célja mindig is az volt, hogy a kölcsönösen legjobb kapcsolatokat építsük ki és bővítsük, és ez sikerült is – húzta alá Orbán Viktor a RIA Novosztyi szerint. 

Annak ellenére, hogy a mai geopolitikai körülmények között a kapcsolattartás és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei nagyon korlátozottak, mégis örömteli, néhány európai országgal mégis fenn tudjuk tartani és fejleszteni tudjuk partnerségünket. Az egyik ilyen ország Magyarország – idézi Vlagyimir Putyint a RIA tudósítása.

Orbán Viktor elmondta, Magyarország igyekszik mindent megtenni a kétoldalú kapcsolatok megmentéséért és érdekelt a gazdasági együttműködés folytatásában, amíg csak lehetséges. Az orosz elnök ezzel kapcsolatban rámutatott: az idei év első hét hónapjában a két ország közti kereskedelem 35 százalékkal csökkent, és javasolta, hogy gondolkodjanak el azon, hogyan lehetne megfordítani ezt a tendenciát.

Amióta kiderült, hogy a magyar kormányfő és az orosz elnök egy időben fog Pekingbe utazni, azóta folyamatosak voltak a találgatások egy esetleges egyeztetésről kettejük közt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken még úgy fogalmazott: 

Vlagyimir Putyin orosz elnök még nem tervez kétoldalú találkozót Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Kínában, de az Egy övezet, egy út fórumon minden résztvevő kommunikálni fog.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések