A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Próbálkoznak még a kormányalakítással Kaczynskiék


„Amennyiben a PiS kormányalakítási megbízást kap, vállalja azt” – jelentette ki Piotr Müller kormányszóvivő.

A jelenlegi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kísérletet tenne kabinet összeállítására, amennyiben az államfő megbízná őt kormányalakítással – erősítette meg pénteken Piotr Müller kormányszóvivő.

A politikus a Radio Gdansk csatornának pénteken arra a kérdésére válaszolt, hogy a PiS megpróbálna-e a vasárnapi parlamenti választások után koalícióról tárgyalni az egyik ellenzéki tömörüléssel, a Lengyel Parasztpárttal (PSL).

Amennyiben a PiS kormányalakítási megbízást kap, vállalja azt” 

– jelentette ki Müller.

Hozzátette: az új parlamentben akadnak csoportosulások és képviselők, akikkel a pártja tárgyalni fog. „Teszünk ilyen próbákat. Milyen eredménnyel? Ezt biztosan decemberben tudjuk meg, mert akkor lesz szavazás (a kormány iránti bizalomról)” – fogalmazott.

Emlékeztetett: Andrzej Duda elnök a választások előtt közölte, hogy az eddigi lengyelországi politikai szokásokhoz híven, a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.

A választásokat a PiS nyerte meg, a végső döntés természetesen az államfőé” 

– fűzte hozzá.

Mateusz Morawiecki jelenlegi kormányfő még vasárnap kijelentette: amennyiben Andrzej Duda megbízza a PiS-t kormányalakítással, a tömörülés stabil kabinet összeállítására fog törekedni.

A Müllernek feltett kérdésben említett, eddig ellenzéki, kereszténydemokrata PSL a választásokon a Harmadik Út nevű koalícióban indult a Polska 2050 liberális párttal. A PSL politikusai a választások utáni nyilatkozataikban elutasították, hogy az új parlamentben koalícióra lépjenek a PiS frakciójával, és kilátásba helyezték: a szejmben együtt fognak működni a Polska 2050 párttal, bár nem biztos, hogy közös frakcióban.

A választások eredménye

A választások eredményeként a PiS 194, a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) 157, a Harmadik Út 65, az Új Baloldal 26, a Konföderáció 18 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban.


A KO, az Új Baloldal és a Harmadik Út összesen 248 mandátummal rendelkezik a 460 fős szejmben.

Csütörtökön a KO legnagyobb pártja, a Polgári Platform (PO) választmánya megbízta Donald Tusk pártelnököt, hogy a Harmadik Úttal és az Új Baloldallal tárgyaljon kormányalakításról. A PO Tuskot jelöli a kormány élére.

A három ellenzéki tömb hétfőn tárgyal koalícióalakításról.
A lengyel alkotmány szerint az új parlament alakuló ülését az államfőnek a választások napjától számított harminc napon belül kell összehívnia. Az ülésen lemond az eddigi kormányfő, és kabinetje az új kormány beiktatásáig marad hivatalban. A kormányalakítás első lépéseként az államfő kijelöli az új miniszterelnök személyét. Andrzej Duda elnök jövő héten egyeztet a szejmbe bejutott pártok képviselőivel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések