Hirdessen itt

Politico: Putyin születésnapján támadta meg a Hamász Izraelt


A brüsszeli lap szerint születésnapi ajándék is lehetett a támadás.

A Hamász Izrael elleni brutális támadása által okozott katasztrofális közel-keleti biztonsági sokk valószínűleg kellemes meglepetés volt egy olyan orosz elnök számára, akinek stratégiai prioritása a nyugati támogatás és figyelem elterelése Ukrajnáról – írták közös cikkükben Jamie Dettmer véleményszerkesztő és Christian Oliver, az Politico európai hírszerkesztőségének vezetője.

Szerintük, habár valójában nem Putyin robbantotta ki többek között az izraeli, a kaukázius, valamint az afrikai válságokat, de most örömmel locsol olajat a tűzre, és a maga javára fordítja őket. Élvezi a káoszt – fogalmaztak.

„Valószínűleg ez volt a legjobb születésnapi ajándék Putyinnak. Az Izrael elleni támadás megosztja a figyelmet, mivel az USA természetesen Izraelre összpontosít”

– mondta egy uniós diplomata.

Reméljük, hogy ez nem lesz drámai hatással Ukrajna támogatására, de természetesen sok múlik majd azon is, hogy a közel-keleti konfliktus meddig tart majd. Ha valóban geopolitikai Európai Unió akarunk lenni, akkor egyszerre több válsággal is meg kell tudnunk birkózni” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érzékelve azt a veszélyt, hogy a Nyugat elveszítheti Kijevre irányuló figyelmét, azt hangoztatja, hogy a Hamász támogatója, Irán és Oroszország szoros szövetségesek, és az Oroszország elleni harc és az iszlamista fegyveresek elleni küzdelmet pedig egy és ugyanaz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések