A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Óriási erőfeszítésre lesz szükség a Lengyelország és Ukrajna közötti szakadék áthidalásához" - közölte a lengyel külügyér


Óriási erőfeszítésre lesz szükség a Lengyelország és Ukrajna közötti szakadék áthidalásához – jelentette ki hétfőn Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, aki ezzel indokolta, hogy miért nem csatlakozott uniós kollégáihoz Kijevben.

A két szomszéd közötti kapcsolatok “a hanyatlás időszakába léptek, és az én távollétem részben ezt fejezi ki” – mondta Rau a Polsat lengyel műsorszolgáltatónak, amikor arról kérdezték, hogy Wojciech Gerwel helyettes külügyminiszter miért ment el helyette az ukrán fővárosba az uniós miniszteri találkozóra.

A Kijevvel való kapcsolatok “három dimenziótól” függnek – magyarázta Rau -: a geopolitikától, a nemzeti érdekektől és a belföldi támogatástól. Míg Lengyelország geopolitikai szempontból – az Oroszországgal való konfliktus tekintetében – Ukrajnához igazodik, addig Varsónak és Kijevnek eltérő nemzeti érdekei vannak az ukrán mezőgazdasági termékek importja és tranzitja tekintetében.

Az a tény, hogy Ukrajna úgy döntött, hogy ezt a kereskedelmi vitát a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és az ENSZ Közgyűlése elé terjeszti – mondta Rau a Polsatnak -, “megingatta társadalmunk bizalmát az ukrán kormány Lengyelországgal szembeni jelenlegi politikájában”.

„A történtek után a kiindulópontra való visszatérés titáni erőfeszítéseket igényel” – mondta a lengyel külügyminiszter.

Az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek behozatala körüli vita az elmúlt hónapokban diplomáciai viszályt okozott Kijev és Varsó között. Az ukrán exportra kivetett vámok felfüggesztésére vonatkozó uniós lépés – amelynek célja Kijev támogatása volt a Moszkvával folytatott konfliktusban – azt eredményezte, hogy a szomszédos országok erősen szabályozott gazdái nem tudtak versenyezni az olcsóbb és gyengébb minőségű kukoricával, búzával és napraforgóolajjal.
 
Brüsszel válaszul csak a tranzitot engedélyezett Lengyelországon, Magyarországon, Szlovákián és Románián keresztül az ukrán áruknak. Amikor ez a moratórium szeptember 15-én lejárt, ezek az országok saját hatáskörben újra bevezették azt.

Ukrajna azóta panaszt nyújtott be a WTO-hoz, Volodimir Zelenszkij elnök pedig szeptember 22-i, az ENSZ Közgyűlésében tartott beszédében azzal vádolta a négy országot, hogy Oroszországot támogatják. Zelenszkij beszéde felháborodást keltett Lengyelországban, és vezető politikusai nyilvánosan is elítélték.

A Polsat hétfői interjújában Rau ragaszkodott ahhoz, hogy Varsó teljesíti minden “katonai és politikai” kötelezettségét Kijevvel szemben, beleértve a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeket is. Lengyelország nem mondja meg Ukrajnának, hogy mit tegyen, de ugyanezt az udvariasságot várja el cserébe – tette hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések