A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Norvégia 1500 eurót fizet az ukránoknak a hazatérésért


Norvégia 1500 eurót fizet azoknak az ukránoknak, akik haza akarnak térni. Erről az ország kormányának hivatalos honlapján számoltak be.


A kifizetést azok az ukrán állampolgárok vehetik igénybe, akik érvényes norvégiai tartózkodási engedéllyel vagy menekültstátusszal rendelkeznek. Ahhoz, hogy megkapják, be kell nyújtani a Norvégiából való távozásról szóló értesítést.

Ugyanakkor, ha valaki elhagyja Norvégiát és megkapja a kifizetést, elveszítheti menekültstátuszát. Ha visszatér Norvégiába, akkor a pénzügyi támogatás egészét vagy egy részét vissza kell fizetnie. Az összeg attól függ, hogy a személy mennyi időt tölt a hazájában.
Korábban hasonló normát vezetett be Svájc. Az ukrán menekülteknek akár 4400 dollárt is hajlandó fizetni a hazatérésért. A svájci kormány arra a következtetésre jutott, hogy az állam számára olcsóbb lenne a menekülteket az önkéntes távozásra ösztönözni, mint segélyt fizetni nekik, és az ideiglenes védelem lejárta után késleltetni a távozást. 

Közben az EU hivatalosan egy évvel - 2024. március 4-től 2025. március 4-ig - meghosszabbította az Ukrajnából érkező menekültek ideiglenes védelmi rendszerét. Az átmeneti védelmi rendszer lehetővé teszi, hogy az Ukrajnából érkező lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek az EU-ban egy sor megállapított jogot élvezzenek, különösen a lakhatáshoz és a munkaerőpiachoz való hozzáférést - írja a vadhajtasok.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések