A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Négy év után vádat emeltek a csányi óvodában történt halálos mászóka-baleset ügyében


Az óvodai játszótér üzemeltetéséért felelős személyek sorozatos mulasztásai folytán 2019 őszén életét vesztette egy hatéves kislány Csányban. A Hatvani Járási Ügyészség a nyomozás adatainak ismeretében most vádat emelt az elkövetőkkel szemben.


Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész tájékoztatása szerint Csány községben a helyi óvoda udvarán olyan játszótér működött, melyben több fából készült játék, köztük egy mászóka is megtalálható volt. Egy 2011-ben elvégzett, kötelezően előírt felülvizsgálat megállapította, hogy ez a mászóka balesetveszélyes. Ilyen esetben a hatályos miniszteri rendelet szerint az üzemeltetőnek – jelen esetben a polgármesternek – ki kell javíttatni az eszközt, vagy azt el kell bontatni, és ezek elvégzéséig a használatot meg kell akadályozni.

Mindez elmaradt, 2013 nyarán csupán annyi történt, hogy az addig létrás mászókát a vádlottak tudtával munkások áthelyezték, egyben eltávolították a létrát, ami az eszköz stabilitását is biztosította, így ettől kezdve a szerkezetet csupán két földbe ásott, impregnálatlan fenyőgerenda tartotta függőleges helyzetben. 

Ezt a potenciális baleset-forrást a gyerekek az óvodavezető engedélyével továbbra is használták. 2019-re a tartógerendák föld alatti részei elkorhadtak, így reálissá vált a veszély, hogy az bármikor kidőlhet, ami 2019. szeptember 26-án délelőtt meg is történt. Ekkor három óvodás egyszerre mászott fel a 80 kilogramm tömegű játékra, az pedig kidőlt és rázuhant a sértettekre. Közülük ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek, harmadik társukat, egy kislányt azonban a fején találta el a keresztgerenda, aminek következtében a helyszínen életét vesztette.

A járási ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a munkaköri kötelességét súlyosan és hosszú időn át elmulasztó volt polgármestert és a volt óvodavezetőt.

A vádhatóság a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy az előkészítő ülésen – beismerésük esetén – a bíróság mindkettőjükkel szemben másfél év, végrehajtásában két és fél évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, emellett 2 millió, illetve 1 millió 250 ezer forint pénzbüntetést szabjon ki, valamint a II. rendű vádlottat két évre tiltsa el az óvónői foglalkozástól.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések