A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megvan a végleges ítélet, évtizedekre bezárják a fülöpi gyilkost!


Leginkább a feltételes szabadon bocsátáson volt a hangsúly. 

Határozatot hirdetett másodfokon a Debreceni Ítélőtábla kedden reggel annak a fülöpi férfinak az ügyében, akit az ügyészség azzal vádol, hogy egy taglózópisztollyal agyonvert egy idős nőt - írja a haon.

A bírói tanács jóváhagyta a 2023 tavaszán meghozott elsőfokú ítéletet, mely szerint  előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett, és különös kegyetlenséggel, bűncselekmény elhárítását idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a fülöpi férfit, melyből leghamarabb 35 év múlva bocsáthatják szabadlábra.

A tanács jóváhagyta az ügyészég indítványát, mely a férfi élettársa ellen irányuló cselekmény minősítésére vonatkozott. Az emberölési kísérletet ezzel súlyos testi sértés bűntettének kísérletére módosította, mivel a tényleges ölési szándék nem volt megállapítható. Ez az idős nő meggyilkolása előtti két hétben történt esetre vonatkozott, amikor a férfi féltékenységből egy kést szorított élettársa torkához, azonban – miután gyermeke felsikoltott – felhagyott a cselekménnyel.

Az enyhítés a büntetés időtartamán nem változtatott, ellenben ez indokolta, hogy az ügyészég korábbi kérelmét – melyben azzal szigorították volna a férfi büntetését, hogy feltételesen se lehessen szabadon bocsátani 35 év elteltével – elutasították.

Nem számít, mennyivel előtte tervelte ki

Az ittas állapottal kapcsolatban az elnök elmondta, hiába befolyásolta az eseményeket, nem számít enyhítő körülménynek, mivel saját döntéséből fogyasztott egész nap alkoholt.

Ugyancsak elutasította a tanács a védelem azon álláspontját, miszerint a vádlott a taglózópisztolyt működésképtelennek vélte. Mint mondta, a gyilkos fegyverről a szakértői vélemény az események után állapította meg, hogy használhatatlan. Figyelembe véve, hogy – miután elsült a pisztoly –, azzal verte agyon a nőt, gyaníthatóan a szerkezet az ütések közben tönkrement.

Az előre kiterveltséggel kapcsolatban sem merült fel kétely, mivel a fegyvert és a gyúlékony folyadékot előzetesen a szatyorba tette a férfi, valamint ölési szándékát is kifejezte. Ilyen esetben pedig nem vehető figyelembe az előre kiterveltség rövid időtartama, mivel indulás előtt már a cselekményre készült fel.

Az ítélet jogerős.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések