A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Maruzsa: A pedagógusok egy százaléka mondott fel becsléseink szerint

A köznevelésért felelős államtitkár kedd este közölte: “becsléseik szerint a pedagógusok egy százaléka az, aki nem fogadta el az ajánlatot”, nem írta alá az új életpálya törvényi jogállást.

A hét elején írtunk arról, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke 1200-ra becsülte azon pedagógusok számát, akik nem írták alá az új életpálya törvénnyel meghatározott új jogviszonyról szóló nyilatkozatot a szeptember 29-ei határidőig.

A Belügyminisztérium korábban annyit közölt, hogy a „különböző jóslatokkal szemben tömeges pályaelhagyás nem történt”, Rétvári Bence belügyi államtitkár az ATV Egyenes beszédben azt mondta, hogy

“ezrelékben” mérhető azok száma, akik felmondtak, míg Gulyás Gergely kancelláriaminiszter  a múlt heti Kormányinfón 700 körüli távozó pedagógust mondott.

Tegnap este Maruzsa Zoltán a Hír tv Napi aktuális című műsorában arra, hogy vannak-e már részeredményeik a távozó pedagógusokról azt mondta:kivárják míg postai úton is beérkeznek a pedagógusok levelei, ezért mondták, hogy csütörtökön teszik közzé a pontos számot. „De az látszik, az teljesen nyilvánvaló tömeges felmondás, amit a dollármédia és a szakszervezetek folyamatosan sulykoltak, hogy itt öt- meg tízezer ember fog távozni, az nem történt meg”.

“Becsléseink szerint a pedagógusok egy százaléka az, aki nem fogadta el az ajánlatot”

- közölte a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára, hozzátéve: tehát “99 százalék az új jogállás szerinti életpályát választotta”. Azt nem tudta megmondani, hogy a hiány tanárszakokról távoztak-e többen.

Szeptember 29-ig kellett nyilatkozni a pedagógusoknak arról, hogy elfogadják-e, hogy 2024 januárjától a státusztörvény szerint megváltozott jogviszonnyal dolgoznak. Azoknak, akik nem fogadták el ezt, október 31-ig kell dolgozni, november 1-29 között a felmentési idejüket töltik és november 30-án szűnik meg a jogviszonyuk. A távozó pedagógusok ez idő alatt lemondással is megszüntethetik a jogviszonyt - ahogy később is - de ez esetben nem jár felmentési idő alatti munkavégzés alóli mentesülés és fizetés (távolléti díj) és nem jár 1-3 havi bérnek megfelelő végkielégítés sem.

Arra, hogy készítenek-e interjúkat a most távozó tanárokkal, hogy milyen motivációk szerint mondtak fel, az államtitkár úgy fogalmazott: “természetesen, ki fogjuk elemezni”. Arra pedig, hogy nyilvánosságra hozzák-e majd, azzal válaszolt: “persze”.

„Örömmel konstatálom, hogy ebben a tanévben szeptember folyamán elmaradt az a hergelés, aminek tavaly tanúi lehettünk. Az, hogy az ellenzék szervezett két megmozdulást, ez dolga az ellenzéknek. Annak kifejezetten örülök, hogy ebben az évben sztrájkra, illegális munkabeszüntetésre még nem került sor”

- közölte az államtitkár és ezt meg is köszönte.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések