A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyarország bohócai megkezdték első alternatív népszavazásukat


Október 23-án kezdetét vette Magyarország első, alternatív népszavazása, ahol már 16 éves kortól bárki elmondhatja a véleményét a hazai oktatási rendszerről. Az aHang és az Egységes Diákfront által szervezett referendumon hét kérdésben lehet voksolni, a szavazatokat online és személyesen is le lehet adni.

2023 tavaszán, amikor egymást követték a kordonbontásba és könnygázba torkolló tüntetések, a színpadon állva az Egységes Diákfront (EDF) egy aktivistája bejelentette, hogy az oktatás javítása érdekében népszavazási kezdeményezést nyújtottak be hét kérdésben. A tanuló ezt követően előrebocsátotta: bárhogy is dönt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), a jövőben egy olyan akciót szerveznek, ami több lesz, mint egy egyszerű referendum.

Ahogyan arra számítani lehetett, az NVB végül valóban elkaszálta a törekvést, emiatt vágtak bele a diákok – az aHang közreműködésével – egy alternatív népszavazás megszervezésébe.

Ha a kormány fél attól, hogy megkérdezze az embereket, mit gondolnak a magyar oktatás helyzetéről, akkor majd mi megtesszük ezt. A célunk, hogy megmutassuk, hiába lehetetlenítették el az összes oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést, az emberek igenis véleményt akarnak mondani a rendszerről. Mindezért azt szeretnénk, ha legalább 200 ezer ember venne részt az alternatív népszavazáson, hogy nyomást tudjunk gyakorolni a kormányra

– mondta az aHang videójában Gajzágó József, az EDF tagja, hangsúlyozva, hogy azonnali és átfogó reformra van szükség.

Azt, hogy pontosan miben kellene változást elérni, jól jelzik a kérdések, amelyekben a pedagógushiány, a tanszabadság, a sztrájkjog és az önálló oktatási minisztérium egyaránt előkerül, mint téma.

A kérdések így szólnak:

1 „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”

2 „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”

3 „Egyetért-e Ön azzal, hogy az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”

4 „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében?”

5 „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”

6 „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”

7 „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések