A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Macron: Az Orbán-Putyin-találkozó akár még hasznos is lehet


Akár még valamikor hasznos is lehet, hogy Orbán Viktor találkozott Vlagyimir Putyinnal, de Magyarországot nem szállta meg Brüsszel – nyilatkozta a kétnapos uniós csúcstalálkozó után Emmanuel Macron a Guardian szerint.

A liberális francia elnök a lap tudósítása alapján arról beszélt, hogy az uniós tagság bizonyos korlátokkal jár, a tagállamok pedig nem tehetnek olyat, ami az EU-t gyengítené. Ugyanakkor abszolút semmi szükség az állam- vagy kormányfőket eltiltására attól, hogy egyik vagy másik irányba menjenek.

„Nem sokkol”

– mondta az egy héttel ezelőtti találkozóról.

Amit a francia államfő kér, hogy előtte és utána is egyeztessenek, valamint ne használják arra a kétoldalú kapcsolatokat, hogy olyasmiről tárgyaljanak, ami gyengíti a közösséget – különösen olyan helyzetben, mint amilyenben az EU most van Oroszországgal. (Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette, hogy az uniós tagságunkból fakadó egyeztetési kötelezettségeket minden ilyen találkozó előtt teljesíteni szokták.)

Emmanuel Macron elmondta, hogy

nincs semmilyen morális vagy viselkedésbeli leckéje, amit valamelyik miniszterelnöknek adna, különösen nem Orbán Viktornak.

Nem ítélkezik afelett, amit a magyar kormányfő tett, „talán még hasznos is lehet” valamikor.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések