A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kudarccal végződött a grúz kormánypárt kísérlete, hogy leváltsa az államfőt


Az 1991 óta független Georgia történetében ez az első eset, hogy hivatali felmentési eljárást indítottak egy államfő ellen


A Georgiában kormányzó Georgiai Álom – Demokratikus Georgia párt szerdán megkísérelte leváltani Szalome Zurabisvili államfőt, próbálkozása azonban kudarcba fulladt.

A hivatalos parlamenti szavazási eredmények szerint mindössze 86 képviselő voksolt az elnök leváltására a 150 fős törvényhozásban, amivel nem volt meg a szükséges kétharmad, vagyis száz szavazat. Az ellenzék bojkottálta a voksolást.

Az 1991 óta független Georgia történetében ez az első eset, hogy hivatali felmentési eljárást indítottak egy államfő ellen.

A georgiai alkotmánybíróság hétfőn jóváhagyta a kormánypárt indítványát az elnök elleni hivatali felmentési eljárásra, és megállapította, hogy Szalome Zurabisvili megsértette az alkotmányt, amikor a kabinet felhatalmazása nélkül külföldön tárgyalt.

Zurabisvili még a szavazás előtt azt hangoztatta, hogy semmi sem tántoríthatja el attól, hogy elérje célját, és „Georgia megkapja az év végéig az Európai Unió tagjelölti státuszát”. Egyben felkérte országa európai partnereit, hogy „az Európa-ellenes hivatali felmentési eljárás ellenére” ne hagyják cserben Georgiát.

Zurabisvili augusztus végén, illetve szeptember elején Brüsszelben, Berlinben és Párizsban folytatott magas szintű tárgyalásokat. Később kiderült, hogy erre nem volt felhatalmazása a tbiliszi kormánytól, ami miatt a kormánypárt kezdeményezte az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást.

Oroszország ukrajnai hadművelete óta Georgia tagjelölti státuszra törekszik az EU-nál. Ukrajnával és Moldovával ellentétben ezt mindeddig nem kapta meg a tbiliszi vezetés. A georgiai ellenzék attól tart, hogy Irakli Garibasvili kormánya távolodik az EU-tól, és Oroszországhoz próbál közeledni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések