A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiderültek a 75 milliárdos napelem-pályázat részletei


A kedvezményezettek mellett az egész magyar villamosenergia-rendszer megújulása szempontjából jó hír, hogy a kormány a bruttó elszámolásba kerülő háztartási napelem tulajdonosok számára 2024-ben egy 75 milliárd forintos keretösszegű akkumulátoros energiatároló telepítési pályázatot hirdet.

A pályázat a kapcsolódó költségek 65 százalékát fedező vissza nem térítendő támogatást biztosít majd. A támogatási feltételek közé tartozik, hogy legfeljebb 4 kW-os napelemes rendszer lesz telepíthető, legfeljebb 8 kWh-os tároló kapacitással.

A pályázat lényege, hogy mivel a bruttó elszámolás a korábbi rendszernél alacsonyabb betáplálási árakat biztosít, a háztartási méretű naperőművek tulajdonosait arra ösztönzi, hogy a megtermelt villamos energiát inkább helyben használják fel.

A viszonylag kis méretű rendszerméretet Lantos Csaba energiaügyi miniszter azzal indokolta, hogy szeretnék azt ösztönözni, hogy önellátásra rendezkedjenek be a háztartások, de ne erőműveket építsenek. A hazai lakossági erőművek átlagos teljesítménye jelenleg meghaladja a 7 kW-t.

Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. tulajdonos-ügyvezetője ugyanakkor nem ért egyet a legfeljebb 4 kW-os teljesítménnyel: mivel egy átlagos családi ház rendszermérete ezt meghaladja, szerinte a kormánynak ki kellene tolni a pályázat felső határát, „hogy a szabályozói szándék találkozzon a tényleges lakossági igényekkel és valós piaci ösztönzőként működjön az indulás előtt lévő pályázat” – magyarázta a szakértő.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések