A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hit, összefogás, közösség – Átadták a felújított bonyhai Bethlen-kastélyt


Szombaton ünnepélyesen is átadták a felújított bonyhai Bethlen-kastélyt. Az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában lévő épület átadóján Kató Béla hirdetett igét, majd az Erdélyi Református Nőszövetség elnöke, Borsos Melinda, gróf Bethlen Julianna, Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkára, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Jors Alin, Bonyha polgármestere mondott ünnepi beszédet.


Az MTI összefoglalója szerint a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár az értékmentés iskolapéldájának nevezte a Bethlen-család által visszaszerzett, majd az Erdélyi Református Egyházkerületnek (EREK) adományozott kastély megmentését.

„Az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában a legjobb helyen van történelmi örökségünk. A mi hitünk elválaszthatatlan nemzeti kultúránktól, ami egyszerre múltunk, jelenünk és jövőnk. Tiszteljük mások meggyőződését, ugyanakkor a magunk hitéből jottányit sem fogunk engedni” – jelentette ki Nagy János.

Hasonlóan vélekedett Kelemen Hunor is, szerinte a templomok, történelmi épületek tucatjait restauráló egyházkerület „már számtalanszor bebizonyította, hogy jó gazdája a ráhagyott épített örökségnek”. Beszédében Kelemen előbb a Bethlen családnak köszönte meg „a közösségért hozott családi áldozatot”, majd Kató Bélának, hogy az elmúlt éveket jellemző építkezésekkel „hosszú évtizedekre erőt ad, reményt ad a mi közösségünknek”.

„[A magyar kormány] immár nem is tudom hányadszor bebizonyította, hogy az a paradigmaváltás, amelyet a nemzetpolitikában 2010 után elindított, az eredményes. Eredményes ma is, és bízom benne, hogy eredményes lesz a következő évtizedekben” – jelentette ki Kelemen a magyar kormánynak mondott köszönetnyilvánításában.

A bonyhai birtok a 16. század elején került a Bánffy családtól örökösödés útján a Bethlen család tulajdonába. A kastély építését Bethlen Farkas kezdte el 1545-ben. A 17. század végén Bethlen Elek alakította át, a 18. században pedig barokk stílusú díszítést kapott. A 19. század második felében nyerte el mai formáját.

Ahogy a romániai kastélyokat általában, 1948-ban a bonyhai Bethlen-kastélyt is államosították. Ezek után a kastélyban (és hozzá tartozó melléképületekben) előbb a község általános iskolája működött, majd a megyei gabonabegyűjtő központnak és a helyi termelőszövetkezetnek volt a központja. Az 1970-es években a néptanács, a posta és a telefonközpont költözött a szövetkezeti irodák mellé. A rendszerváltás után a település polgármesteri hivatala és könyvtára működött benne.

Az utolsó tulajdonos, Bethlen Ádám (1881-1958) unokája, Fruzsina 2007-ben kapta vissza a kastélyt, és adományozta az Erdélyi Református Egyházkerületnek. Az Erdélyi Református Nőszövetség 2017-ben több mint hatezer aláírást összegyűjtve kérte Orbán Viktor miniszterelnök támogatását a romos állapotban visszaszolgáltatott kastély felújításához és közösségi hasznosításához. A magyar kormány kétmilliárd forintot biztosított a közösségi célkitűzés megvalósításához.

A 16. században épült műemlék az egyetlen kastély, amely az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában van.

Fotó: Nagy János facebook oldala

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések