A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gabonatilalom: Ukrajna felfüggesztette Magyarország elleni panaszát a WTO-nál


Inkább kompromisszumos megoldást keresnek.

Ukrajna szünetelteti a Magyarországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával szembeni panaszát, amelyet az ukrajnai gabonaimport korlátozása miatt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) – közölte Tarasz Kacska gazdaságiminiszter-helyettes, Ukrajna kereskedelmi képviselője, hozzátéve, hogy inkább gyakorlati, kompromisszumos megoldást keresnek a probléma megoldására.

„Ez általában az EU és Ukrajna közötti kereskedelem működésének kérdése. Úgy látjuk, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek importjának problémája a következő hetekben-hónapokban megszűnik. Sok újdonság lesz azzal kapcsolatban, hogyan változik az engedélyezési rendszer, és egyebek. Ez nagyon aktív munka lesz. Amíg gyakorlati megoldást keresünk, a WTO-ban folytatott vitáink szünetelnek" – idézte Kacskát az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Kacska hangsúlyozta, hogy Ukrajna jelenleg nem vitát, hanem konzultációkat folytat. „Nem állunk vitában, nem formáltunk munkatestületet a vita rendezésére, a konzultációs szakaszban vagyunk. Ezt az ügyet elküldtük a WTO-nak, és hatvan nap áll rendelkezésre konzultációkra – magyarázta. Kiemelte: fontos, hogy az ukrán fél „konstruktív megoldást találjon az EU egészében".

„Annak ellenére, hogy a panaszaink konkrét tagországokra, köztük Lengyelországra vonatkoznak, ez rendszerszintű kérdés az EU-val való kapcsolatainkban. Célunk hangsúlyozni, hogy az EU és Ukrajna azonos megközelítést alkalmaz a kereskedelmi megállapodások tekintetében. Tudjuk, hogyan lehet átfogóan megoldani ezt a problémát, hogy megmutassuk az egységet köztünk és Lengyelország között, köztünk és az EU között, valamint Lengyelország és az EU között" – szögezte le.

Elmondása szerint Kijev már szabályozta azoknak az áruknak a vámkezelését, amelyek öt, vele szomszédos országon haladnak át. „Úgy látjuk, hogy egyetlen ország sem tiltja ezt a tranzitot. Ez nagy közös eredmény. Egyetlen kényes pontunk maradt: az a kérdés, mikor nyílhatnak meg a szomszédos országok piacai az ukrán áruk előtt. Ez minimális probléma, mert nem adunk el ott sok gabonaterméket, de ez általában az Ukrajna és az EU közötti kereskedelem működésének kérdése" – fejtette ki a miniszterhelyettes.

Kacska meggyőződését fejezte ki, hogy „a piac idén ősszel megnyugszik". „Mindannyian visszatérünk a normális kereskedelmi forgalomhoz, ami lehetővé teszi számunkra, hogy visszaálljon egy olyan helyzet, amely kényelmes a szomszédos EU-államok helyi gazdálkodói és az ukrán gazdálkodók számára" – vélekedett, megjegyezve, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek „oroszlánrésze" a romániai fekete-tengeri kikötőkön, a balti-tengeri kikötőkön, vasúton és közúton halad át.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések