A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Exit poll: Kaczyński pártja az élen, de többségbe kerülhet Lengyelországban az ellenzék


Megjött az első exit poll.

Vasárnap parlamenti választások voltak Lengyelországban. A kiélezett kampányt rendkívül magas részvétel – jó eséllyel rekordrészvétel – koronázta meg. 

A választásnak európai szempontból is rendkívül nagy tétje volt, ahogy az Guy Verhofstadt belga liberális politikus posztjából is kiderült: az ellenzék vezetője, a korábban magas EU-s tisztségeket is betöltő Donald Tusk konszolidálná országa Unióhoz fűződő viszonyát, míg a 2015 óta regnáló PiS felülkerekedése a rendszer megszilárdulását, és a következő években fennmaradó rossz EU-Lengyelország viszonyt vetítené elő. Magyarország szempontjából sem mindegy, hogy a Márki-Zay Péternek kampányoló Tusk, vagy az Orbán Viktort egyfajta mintának tekintő Jaroslaw Kaczynski (mint pártelnök) kezébe kerül-e az irányítás.

A PiS számára a legnagyobb problémát a potenciális szövetségesek hiánya jelentheti, mert míg Tuskék a baloldal és a Harmadik Út nevű centrista formációval két, tíz százalék körüli koalíciós partnerre is számíthatnak, addig Kaczynskiék számára csak a velük sok – elsősorban gazdasági – kérdésben egyet nem értő, radikális Konföderáció jöhet szóba.

Ezek fényében is érdekes, hogy mit mond az Ipsos exit pollja. ( A közvéleménykutató egyébként 2019-ben 99 százalékos pontossággal találta el a későbbi végeredményt.)

21 órakor, az urnák lezárulását követően ezt az eredményt vetítette előre az Ipsos:

PiS: 36,8 százalék ( 200 mandátum)

KO: 31,6 százalék (163 mandátum)

Lewica (baloldal): 8,6 százalék ( 30 mandátum)

Harmadik Út: 13,6 százalék ( 55 mandátum)

Konföderáció: 6,2 százalék ( 12 mandátum)

 A 460 fős szejmben 231 képviselőre van szükség a kormányalakításhoz. Ez alapján a PiS-Konföderáció koalíciónak nincs meg a többsége,  de egy KO-Lewica-Harmadik Út hármas összefogás már kormányképes lehet, azonban Kaczynskiék fogják megkapni a kormányalakítási megbízást Andrzej Duda államfőtől.

Emellett pontosan két hete a szlovákiai választás mutatta meg, hogy nem mindig szabad készpénznek venni az exit pollokat: szeptember 30-án először még stabil liberális győzelmet mutatott az ország legnagyobb közvélemény-kutatója, hogy aztán végül 6 százalék előnyel Robert Fico pártja jöjjön be az első helyre.

Frissítés:

Az exit poll előrejelzése alapján a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) nyerheti meg a vasárnapi parlamenti választásokat Lengyelországban: a három nagy lengyel tévétársaság (TVP, TVN, Polsat) megbízásából készült Ipsos-felmérés szerint Jarosław Kaczyński pártja 36,8 százalékot szerezhet, amivel 200 mandátumhoz juthat a lengyel törvényhozás 460 fős alsóházában.

Az első hely azonban nem feltétlen jelent győzelmet, ugyanis az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) és a szövetségesei a felmérés alapján többséget szerezhetnek a Szejmben:

míg a Donald Tusk vezette jobboldali-liberális KO a második helyre futhat be 31,6 százalékkal (163 mandátum),
addig a centrista-kereszténydemokrata Harmadik Út (Trzecia Droga) pártszövetség 13 százalékkal a harmadikra (55 mandátum),
a Baloldal (Lewica) pedig 8,6 százalékkal a negyedik helyre (30 mandátum).

A legcsalódottabbak a szélsőjobboldali Konföderáció hívei lehetnek: az alakulat az előzetes felméréseknél jóval gyengébb, 6,2 százalékos eredményt érhetett el, amivel csak 12 mandátumra számíthatnak a parlamentben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések