A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Erdélyi borsos tokány a nagyi receptkönyvéből: galuskával tálalva csodás lesz


Ez az erdélyi borsos tokány szalonnás alappal készül, és tejfölös szaft koronázza meg.


Az erdélyi borsos tokány azoknak való, akik szeretik a nosztalgikus, őszinte ízeket: egy ehhez hasonló recept még annak idején Horváth Ilona híres szakácskönyvének első kiadásában jelent meg 1960-ban. Ami finom, azon felesleges sokat változtatni: most is ugyanúgy sertéscombból készül, és egy csipet majoránna is fűszerezi.

Hozzávalók 4 személyre

👉 50 dkg sertéscomb
👉 25 dkg kolozsvári szalonna
👉 15 dkg tejföl
👉 2 teáskanál liszt
👉 1 hagyma
👉 1 paprika
👉 1 paradicsom
👉 1 teáskanál majoránna
👉 só
👉 bors
👉 olaj

Elkészítés:

A szalonnát kockázd fel, és egy lábosban vagy serpenyőben, kevés olajon pirítsd meg. Ha kész, szedd ki és tedd félre. Amíg a szalonna pirul, kockázd fel a húst. Tedd a visszamaradt szalonnazsírra, szükség esetén önts alá még egy kevés olajat, és kezdd el pirítani. Közben a paprikát és a paradicsomot kockázd fel, és add a húshoz.

Amikor már szép színe van, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Szórd meg sóval, bőven borssal és majoránnával. Kis lángon főzd puhára egy óra alatt. Ha nagyon elfőné a levét, pótold alatta. A végén a lisztet keverd el a tejföllel, adj hozzá egy-két evőkanállal a főzőléből is, és ezzel sűrítsd be a mártást. Amikor minden kész, keverd vissza hozzá a sült szalonnát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések