A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dobrev Klára: "De bizony van ilyen gomb, az van ráírva, hogy Fidesz-bukás"

Diktatúrában élünk a Demokratikus Koalíció EP-képviselője és árnyékkormányának vezetője szerint, mégis úgy látja: az Orbán-kormány választáson leváltható.

Interjút készített Dobrev Klárával, a DK miniszterelnök-jelöltjével a 24.hu, ebből szemléztünk.

Visszatérően hangoztatja, hogy diktatúrában élünk. Miért?

- Politikus vagyok, nem politológus, az árnyalt megfogalmazást meghagyom az elemzőknek. Azt gondolom,

hogyha az emberek nem dönthetik el szabadon egy választáson azt, hogy hogyan szeretnének élni – az diktatúra.

Ha az emberek nem tájékozódhatnak szabadon arról, hogy milyen politikai alternatívák vannak, az diktatúra, és ahol egy uralkodó párt vezetői a saját gazdagodásukra használják fel az erőforrásokat, az is diktatúra.

De ha diktatúra van, akkor miért indulnak el a választásokon?

- Egy demokratának a legvégsőkig el kell mennie, hogy békés úton lehessen leváltani egy ilyen kormányt. És volt a történelemben jó pár példa arra, hogy egy diktatúrát választáson győztek le.

Az sem probléma, hogy amit mond, az nem találkozik a választói tapasztalattal? Nincs olyan közvélemény-kutatás, amely alapján a magyarok többsége szerint diktatúrában élnénk.

Mit éreznek az emberek, mit éreznek, mondjuk, a pedagógusok? Azt, hogy hosszú évtizedek szabadsága után újra meg kell fontolniuk, hogy mit mondanak nyilvánosan. Mit éreznek az orvosok, akik az elmúlt száz év legnagyobb járványa idején nem hozhatták nyilvánosságra a tapasztalataikat? Mit éreznek a megfélemlített köztisztviselők? A kisvállalkozók, akiknek a megélhetése azon múlik, hogy a helyi fideszes hatalmasságnak megfelelnek-e vagy sem. A közmunkások?

Magyarország nem egy szabad európai ország, és ezt sok millió ember érzi így.

Az hogy jön össze, hogy 2017-ben még azt mondta Gyurcsány Ferenc, hogy „a fizessenek a gazdagok” bűnbakképzés Botka László részéről, 2023-ban pedig azt mondja a DK elnöke, hogy „nincs mese, fizessenek a gazdagok.” Egy ekkora ellentmondással hogy akarják végigtolni hitelesen ezt a kampányt?

- Fizessenek a milliárdosok, ezt mondjuk.

Mit gondol, a Fideszben miért az a módszer, ha valakit karaktergyilkosságra ítélnek, hogy összegyurcsányozzák, azaz a plakáton mellé rakják a DK elnökét?

- A Fidesz mindenkit megpróbál megölni, aki egy kicsit is kiemeli a fejét, aki számára veszélyes.

De miért pont Gyurcsánnyal?

- Azért Gyurcsányt ölik legjobban, mert a DK az egyetlen komolyan vehető alternatíva a Fidesz rendszerével szemben. Mi ezt megszoktuk, elviseljük. Másnak is fel kell készülnie erre.

Nem azért, mert Gyurcsány és az erősödő DK főnyeremény a Fidesznek?

- Majd kérdezze meg őket,

amikor 51 százalékon állunk, hogy tényleg ilyen főnyereményre gondoltak-e.

Játsszunk megint, két gomb van ön előtt: jöjjön a pénz holnap, vagy ne jöjjön. Melyiket nyomná meg?

- Azt a gombot nyomnám meg, hogy a magyar kisvállalkozókhoz és önkormányzatokhoz jöjjön.

Sajnos ilyen gomb nincs.

- De bizony, van ilyen gomb!

Az van ráírva, hogy Fidesz-bukás.

Akkor fog az a pénz oda kerülni, ahol szükség van rá. Soha nem ömlött ennyi pénz az országba, mint amennyi az elmúlt években az unióból jött, és Magyarország sokkal rosszabb helyzetben van, mint 2010 előtt. Ebből a pénzből egy dolog történt: Mészáros Lőrinc gazdagabb lett, mint III. Károly vagy Cristiano Ronaldo. Ennek kéne örülnünk? Ezt támogassam? Az unió épp a magyar kisvállalkozók és önkormányzatok érdekeit védi a saját a korrupt kormányukkal szemben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések