A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Charles Michel: Orbán és Putyin találkozója nem akadályozza az Európai Tanács egységét


Az Európai Tanács elnöke szerint nem csak Magyarországnak, hanem több tagállamnak is megvannak a saját csendes, de nagyon határozott különutas álláspontjai.

Az egyik oldalon vannak a beszédek, a retorika, a kommunikáció, a másikon meg ott van a lényeg, a tartalom. Nekem az a feladatom, hogy megőrizzem az európai egységet. Könnyű ez? Nem. Magától megy? Nem. Sok erőfeszítést igényel, hogy meghallgassuk egymást és kompromisszumokat kössünk, de az EU mindig is a kompromisszumok terepe volt – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Orbánt legutóbb élesen azért kritizálta a nyugati közösség, mert Kínában tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. Azonban a múlt heti EU-s csúcstalálkozó idején az uniós tisztségviselők a háttérben és a nyilvánosság előtt elmondott nyilatkozataiból az derült ki, hogy

míg Orbán aláírja az EU egységét deklaráló nyilatkozatokat, és tartja is magát azokhoz, addig nem fogják különutas politikája és durva beszólásai miatt pellengérre állítani.

Michel a Népszavának azt mondta, Orbán jelenleg konstruktív résztvevője az uniós vitáknak. „Több résztvevő szóba hozta a Putyin és Orbán közötti találkozót és én is elmondtam, hogy nem javasoltam a megtartását. De ezek a nézeteltérések nem akadályozták meg, hogy az Európai Tanács egységet mutasson” – mondta.

A belga politikus szerint nem csupán Magyarországnak, hanem több tagállamnak is megvan a saját, az uniós állásponttal nem mindig egyező véleménye.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések