A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bulgária veszélyezteti Magyarország gázellátását

Ukrajna és Horvátország után Bulgária is az energiaszállítási költségek drasztikus emelésébe kezd – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője felháborítónak nevezte a lépést, majd ismertette a részleteket.

A bolgár kormány bejelentette, hogy egy új „energia-hozzájárulási díjat” vezet be a Török Áramlaton keresztül érkező orosz gázra. Az adó mértéke rendkívül magas, a jelenlegi gázárak több, mint negyede, így Bulgária 1,2 milliárd euró éves bevételt remél belőle. Az európai uniós és Oroszország közötti kereskedelmi feszültségek miatt Magyarország és Szerbia ellátásának jelentős részét csak ezen az útvonalon keresztül tudja megoldani, jobb híján orosz gázból. A bolgár pénzügyminiszter szerint azonban nem kell aggódni, mert a lépés csak a Gazpromnak fog fájni.

Ez azonban egy hiú ábránd. A bolgár politikus úgy fogalmaz, hogy – idézem – „mivel a Gazprom-szerződések többségének ára az adott ország leszállítási pontjától függ, az adónak valószínűleg nem lesz hatása a gázárakra”. Valószínűleg? Komolyan? Bulgária nem ismerheti a szerződések részleteit, így ez merő spekuláció

– jelezte a szakértő. Hortay Olivér szerint, de még ha igaz is, az új intézkedésre hivatkozva, a Gazpromnak jogi lehetősége nyílik rá, hogy a meglévő megállapodásait módosítsa.

Ez pedig az érintett országokban jobb esetben drasztikus költségemelkedést, rosszabb esetben a beszerezhető gáz mennyiségének csökkenését eredményezheti. Az elmúlt időszak világosan megmutatta, hogy a szankciók – egy energiaválság közepén – mindig a vevőknek fájnak jobban.

– Van itt valami más is. A nemzetközi sajtó ugyanis arról is ír, hogy Bulgária a lépésről Brüsszellel is egyeztetett. Jelezték: az intézkedés valódi célja rákényszeríteni a szerbeket és a magyarokat, hogy más beszállítókat keressenek. Bulgáriának vagy Brüsszelnek azonban az ég világon semmi köze sincs  ahhoz, hogy Magyarország és pláne Szerbia kitől vásárol gázt – hangsúlyozta a Századvég üzletágvezetője. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések