A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Azonnali hatállyal felfüggesztette a NOB az Orosz Olimpiai Bizottságot


A Nemzetközi Oilmipiai Bizottság azután döntött így, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság múlt csütörtökön hivatalosan is elismert több, az oroszok által annektált négy régióban (Luhanszk, Donyeck, Herszon, Zaporizzsja) működő regionális szervezetet.

A NOB szerint ezzel megsértették az ukrán bizottság területi integritását, következésképp az Olimpiai Chartát, ezért döntöttek most, a háború 596. napján amellett, hogy felfüggesztik az oroszokat. Ez azt jelenti, hogy

az Orosz Olimpiai Bizottság hivatalosan nem működhet nemzeti bizottságként, és nem jogosult semmilyen támogatásra sem.

Az oroszok természetesen kontraproduktívnak és politikailag motiváltnak nevezték a döntést, de egyelőre igazán komoly csapás még nem érte az orosz sportolókat, a NOB ugyanis arról még nem döntött, hogy semleges színekben indulhatnak-e majd a jövő évi olimpián. Mindennek egyébként voltak előjelei, júliusban például sem Belarusz, sem Oroszország nem kaptak meghívót a párizsi olimpiára.

A NOB-ot a háború kitörése óta nyomasztják több irányból is azzal, hogy tiltsa ki teljesen az orosz és a belarusz sportolókat, Thomas Bach, a szervezet elnöke azonban még egy hónapja is arról beszélt, hogy az orosz és belarusz sportolók felfüggesztése sértené az emberi jogokat és az Olimpiai Chartát. Azt is hozzátette, hogy szerinte lehetetlen teljesíteni Ukrajnának azt az igényét, hogy szigeteljék el a világsportot az oroszoktól.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések