A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az önellátás kulcsszerepét hangsúlyozta Varga Mihály


A pénzügyminiszter a Hungaropharma több mint hatmilliárd forintos beruházásának átadásán mondott beszédet


Az elmúlt évek válságai során bebizonyosodott, hogy a gazdaságpolitika szuverenitásának és az önellátás erősítésének kulcsszerepe van a sikeres kilábalásban – jelentette ki Varga Mihály a Hungaropharma Zrt. automatizált magasraktárának csütörtöki átadóján Budapesten.

A 6,2 milliárd forintos beruházással Kelet-Közép-Európa legmodernebb gyógyszer-nagykereskedelmi raktárbázisa jött létre 3000 négyzetméteren - mondta.

A pénzügyminiszter kiemelte: a kormánynak a járvány és a háborús válság ellenére is sikerült megvédenie a magas foglalkoztatottságot, ennek eredményeként a magyar gazdaság a térség egyik legnagyobb növekedési ütemét érheti el jövőre. „A 2010-es kormányváltás óta létrehoztuk az akkor ígért 1 millió új munkahelyet, így ma 4,7 millió munkavállalóval a teljes foglalkoztatottság közelében vagyunk, mindössze 4 százalék körüli munkanélküliséggel” - hangsúlyozta Varga Mihály.

Ezek a paraméterek az idei, válságos év során sem változtak jelentősen, a magyar gazdaság ellenállóképessége tehát a munkaerőpiacon jól vizsgázott - jegyezte meg.

Arról is beszélt a pénzügyminiszter, hogy ezek a beruházások testesítik meg azt a gazdasági erőt, amelyen a teljesítmény, végső soron pedig a keresetek növekedése, a jobb élet alapulhat, és kijelentette, a szuverén gazdaságpolitikai szemlélet fontos eleme a cselekvőképes szereplők támogatása.

Varga Mihály emlékeztett: a magyar tulajdonú cég a 2010-es évek növekedését követően a pandémia idején oroszlánrészt vállalt a védekezésben, a vakcinák 80 százaléka a cég raktárain keresztül jutott el kórházakhoz, rendelőintézetekhez, oltópontokhoz, vagyis olyan stratégiai létesítményekről van szó, amelyek Magyarország önellátása és biztonsága szempontjából létfontosságúak.

A beruházás illeszkedik a kormány stratégiai fejlesztési politikájába ezért biztosított támogatást hozzá a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében – fűzte hozzá.

A magyar tulajdonban lévő Hungaropharma Magyarország vezető gyógyszernagykereskedő cége, piaci részesedése mintegy 40 százalék. Évente 153 millió doboz gyógyszert értékesít, napi rendelései elérik a 12 ezret, 18,5 ezer felett van az általa forgalmazott termékek száma, gyártói és beszállítói partnereinek száma pedig 600 – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A csütörtökön átadott magasraktár, amely része a cég 2018-ban indított 11 milliárd forintos fejlesztési programjának, 20 ezer raklap gyógyszer befogadására alkalmas, ez nagyjából 500 kamion rakománnyal egyenértékű.

Az „oxigénszegény” raktárban a raklapok mozgatása teljesen automatizált.

A Hungaropharma vezérigazgatója, Feller Antal szerint a nemzetgazdasági jelentőségű beruházással az ország gyógyszerellátása még biztonságosabbá válik.

Felidézte: a logisztikai központ második ütemének fejlesztése a pandémia előtt, 2020 március-áprilisában fejeződött be, abban az időszakban, amikor megnövekedett a tárolási szükséglet.

A rendezvény végén Feller Antal elindította azt a futószalagot, amelyen keresztül az első mintaraklapot betárolták a raktárba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések